Podijeli objavu

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar organizirao je u utorak druženje pod nazivom “Isti pod maskama”.

Cilj druženja je upoznati javnost na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji.

Direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit istaknula je kako se obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želi skrenuti pažnja javnosti na sve prisutniji problem autizma u svijetu.

“Ovim druženjem želimo poručiti da možemo svi različito izgledati, ali svi smo jednaki i trebamo svoje mjesto pod ovim nebom i ovim suncem. Napravljeni su veliki pomaci, ali predrasude i dalje postoje i postoji potreba da se riješi pitanja socijalne i opće inkluzije djece s poteškoćama, pa tako i djece autističnog spektra”, dodala je Mezit.

Defektolog logoped Nidžara Džebo kazala je kako se autizam kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

“Oko trinaestog mjeseca života počinju se javljati prvi uočljivi simptomi autizma. Dijete zapravo od rođenja ima simptome, ali oni postaju uočljivi u toj dobi. Prvo što roditelji primijete je da govor kasni i tada se obično obrate logopedu, pa je logoped taj koji dijete najčešće usmjerava dalje”, kazala je Džebo.

Djeca s autizmom obično imaju poteškoće u tri ključna područja razvoja – socijalna interakcija, komunikacija i ponašanje.

Ujedinjeni narodi su 2008. godine proglasili 2. travnja Međunarodnim danom svjesnosti o autizmu, piše Fena.

Podijeli objavu

Odgovori