Podijeli objavu

J.K. Rowling, najuspješnija svjetska spisateljica nedavno je na svom blogu napisala kako nažalost nema deset pravila koji će vam garantirati uspjeh iako kada bi ih imala rado bi ih podijelila. Od nje, naime, novi i mladi spisatelji nerijetko traže savjete kako uspjeti u tom svijetu pisaca.

Odlični pisci su prvenstveno odlični čitatelji

Ona nikada nije bila veliki fan “must-do” lista, već je svoj uspjeh postigla upravo suprotnim od onog što se navodi kao “must-do” za jednog spisatelja napisavši vrlo dugu dječju knjigu što nije tipičan recept za uspjeh.

No njezin savjet svima koji se bave pisanjem je sljedeći: Zaboravite sve što “morate učiniti” i usredotočite se na to “bez čega ne biste uspjeli”. Koje su to “stvari bez kojih nećete daleko dogurati”, a koje su vam kao piscu potrebne, pročitajte u nastavku.

Gotovo svaki spisatelj će vam reći koliko je čitanje važno. Odlični pisci su prvenstveno odlični čitatelji. U svojoj knjizi, On Writing: A Memoir of the Craft, Stephen King preporučuje držanje knjige u sobi u svakom trenutku. Umjesto da se drugi put satima zabavljate na svojim laptopima i pametnim telefonima uzmite knjigu u ruke i čitajući provedite slobodno vrijeme.

Budite osoba koja završi ono što je započela

Ako budete samo čekali trenutak inspiracije da započnete s pisanjem, nećete postići puno. Zato morate zagrijati stolicu, odmaknuti se od svih distrakcija i početi pisati čak i onda kada možda nemate toliko ideja na pameti. Neki su si autori postavljali dnevnu kvotu napisanih riječi ili stranica, pa je tako Mark Twain navodno pisao u prosjeku 1 800 riječi dnevno.

Biti pisac znači biti hrabar. Potrebna je hrabrost da svoj rad pokažete agentima i izdavačima znajući da su šanse da budete odbijeni također poprilično visoke, ali to nije razlog za odustajanjem. Zato budite osoba koja završi ono što je započela, a ne osoba koja uvijek govori o knjizi koju bi željela napisati jednog dana, kaže Rowling.

Budite spremni na odbijanje jer je to dio posla svakog pisca. Knjiga Kathryn Stockett, The Help (koja je ujedno i na popisu bestsellera New York Times-a već više od 100 tjedana) odbijena je 60 puta. Trebalo joj je 5 godina pisanja i više od tri godine odbijanja prije no što joj je izdavač dao priliku. “Biti u stanju dignuti se i nastaviti raditi je neprocjenjivo ako želite da vaš rad bude pokazan javnosti” izjavila je Rowling. Najčešće su pisci sami sebi najgori kritičari i zbog toga morate biti strpljivi.

Izvor: Poslovni Puls.com

Podijeli objavu

Odgovori