Podijeli objavu

Završen je sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim informacijama Izetbegović, Čović i Dodik postigli su dogovor o podjeli ministarstava. Bakir Izetbegović je nakon sastanka izjavio da bi dogovorom SDA dobila tri ministarstva i to Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

Predsjednik SDA Bakir je dodao da su približeni stavovi u vezi sa raspodjelom resora, ali da je ‘zapelo oko Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO’ odnosno pitanju Godišnjeg nacionalnog plana, za šta se zalaže SDA, a odbija SNSD i njegov lider Milorad Dodik.

“Mi insistiramo na tome”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka u Sarajevu.

Kada je riječ o raspodjeli resora u Vijeću ministara, Izetbegović je naveo da su približeni stavovi i da je ‘izlaz’ iz tog pitanja da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice preuzme nestranački kadar iz reda ostalih, koji bi dolazio iz Republike Srpske.

Čović je nakon sastanka izjavio da je HDZ BiH djelimično zadovoljan. “Dobili smo finansije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu kompromisa”, kazao je Čović.

SNSD je dobio ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ministarstvo saobraćaja kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Podijeli objavu