Podijeli objavu

Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora, aktualni predsjednik Indonezije Joko Widodo u vodstvu je ispred opozicijskog lidera Probowa Subianta, javlja Anadolu Agency (AA).

Widodo je osvojio 53 posto glasova, kao i njegov kandidat za potpredsjednika Ma’ruf Amin.

Opozicijski lider i bivši general Subianto i njegov kandidat za potpredsjednika Indonezije Sandiaga Uno dobili su podršku 45 posto birača.

Prema preliminarnim rezultatima Widodov tabor vodi u pokrajinama Centralne i Istočne Jave, te na Baliju, dok Subianto vodi u Zapadnoj Javi, Zapadnoj Sumatri i Zapadnoj Nusa Tenggari.

U Indoneziji su danas održani povijesni izbori na kojima je više od 192 milijuna registriranih birača prvi put u povijesti istodobno biralo predsjednika i zakonodavnu vlast.

Biračka mjesta širom Indonezije su zatvorena, a Vrhovna izborna komisija će službene rezultate izbora objaviti do 22. svibnja.

Birači su birali predsjednika i potpredsjednika Indonezije, kao i nove sazive Predstavničkog doma državnog parlamenta te nove sazive regionalnih skupština i općinskih vijeća.

Za sigurnost na izborima brinulo je više od milijun policajaca i vojnika, a očekivana izlaznost birača je oko 70 posto.

Glavna borba u utrci za predsjednika Indonezije vodi se između aktualnog predsjednika Widoda koji je lider Stranke demokratske borbe (PDI-P) i Prabowa Subianta, lidera Stranke pokreta za veliku Indoneziju (Gerindra).

Widodov kandidat za potpredsjednika Indonezije je 76-godišnji klerik Ma’ruf Amin koji je čelnik Vijeća indonezijske uleme (MUI).

Ovo je drugi izborni obračun Widoda i Subianta. Widodo je za šest postotaka pobijedio na izborima prije pet godina.

Podijeli objavu