Podijeli objavu

Uhićenje trojica je dogodilo nakon što su provođene tajne mjere nadzora nad bivšim inspektorom Ministarstva graditeljstva

Akcija USKOK-a krenula je zbog sumnje u davanje mita radi legalizacije 55 metara četvornih u “Vili Harmony” koju je na splitskim Bačvicama izgradila tvrtka Špinut, piše Slobodna Dalmacija. Uhićeni su Josip Bienenfeld, načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, prokurist tvrtke Borislav Bašić, te bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva Željko Korica, dok nije uhićen osumnjičeni član uprave splitske tvrtke Zoran Sikirica koji se nalazi u Izraelu.

 

Legalizacija

Za navedenu Vilu Harmony na parceli smještenoj istočno od cestovno-pješačkog mosta koji spaja gradsku luku i Bačvice na šest nadzemnih etaža dobivena je građevinska dozvola, koja je presudom Općinskog suda u Splitu stavljena van snage za 55 metara četvornih objekta. Upravo su tih 55 kvadrata postali problem kada je zatražena uporabna dozvola.

Naime, za legalizaciju spornog dijela trebalo je zatražiti mišljenje od Ministarstva graditeljstva. U slučaju da je ono pozitivno s njime bi se otišlo u Grad Split i legaliziralo ostale kvadrate. USKOK vjeruje kako su dvojica Splićanina namjeravala dati mito za pozitivno mišljenje. Sumnjiče Željku Koricu da je kao bivši inspektor ministarstva bio posrednik do Josipa Bienenfelda.

Prema sumnjama USKOK-a, Bašić i Sikirica preko Korice dogovorili su se da Bienenfeld izradi upit koji će zatim Sikirica u ime Špinuta uputiti Ministarstvu, a koji će pozitivno ocijeniti sâm Bienenfeld.

Telefonski razgovori

Policija i USKOK su tijekom akcije koristili tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno su snimali osumnjičenike i njihove telefonske razgovore. Policija je pretražila stanove osumnjičenika, ali i Bienenfeldov ured u Ministarstvu, odakle su odnijeli dokumentaciju.

Kako piše Jutarnji, navodno su u telefonskim razgovorima snimljene i Bienenfeldove upute na koga će Špinut nasloviti svoj upit, kako bi ga u Ministarstvu u rad dobio upravo Bienenfeld.

Očito ne znate sve do kraja

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je također dugo godina surađivala s Bienenfeldom, a zajednički su s još nekim kolegama 2012. radili i na priručniku o prostornom uređenju, gradnji i legalizaciji, kaže kako joj je ova vijest veliko iznenađenje.

“Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove”, kaže Mrak-Taritaš za Jutarnji.

Podijeli objavu