Podijeli objavu

Za klan Amerika pričalo se kako su bili ‘Zemunci prije Zemunaca’, a jedan od njihovih glavnih ciljeva bilo je potpuno uništenje ‘voždovačkog klana’ koji je tada djelovao na beogradskom području

Kriminalni klan ‘Amerika’ sredinom glasio je kao jedna od najjačih kriminalnih organizacija na području bivše Jugoslavije, te su u tom periodu bili najaktivniji, piše Blic.rs.

Tajni dogovor policije i šefova podzemlja

Oni su u ’90-ima bili poznati kao naručitelji, ali i počinitelji ubojstva. Vođa klana je bioVojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerika. On je sam organizirao brojna ubojstva, ali bi i izvršio brojne likvidacije. Bio je poznat po tome što bi se zamaskirao u prosjaka ili ženu i tako bi se približio svojoj žrtvi. Njegova desna ruka je bio njegov brat, Veselin Raičevićpoznat i kao Meda, koji je uhićen prije nekoliko dana tijekom primopredaje dva kilograma heroina u jednog beogradskom lokalu.

Zbog osobnog sukoba, Vojislav Raičević ubio je Radeta Ćaldovića, poznatog pod nadimkom Ćenta, i novinarku Maju Pavić koja je s njim bila u autu, zbog čega se zamjerioJusufu Buliću, zvanom Jusa. U tom vrijeme, klan je bio u ratu sa surčinskim klanom, zbog čega je, kako piše Blic.rs, došlo do dogovora između vrha policije i tadašnjih šefova beogradskog podzemlja kako bi se likvidirao Vojislav Raičević.

Milan Roganović, zvan Rogo i Bojan Petrović, s kojim je Raičević bio suvlasnik kafića su zajedno sa Ćentinim zetom Mišom Cvijetinovićem, zvanim Miša Tigar, oteli vođu klana Amerika i potom snimali njegovo mučenje. Naime, dok je Cvijetinović želio osvetu, Roganović i Petrović željeli su preuzeti njegove poslove. Navodno je Petrović držao Vojislava Raičevića, dok je Roganović ispalio četiri metaka u njegovo rame sve dok ovaj nije priznao ubojstvo, nakon čega ga je ubio Miša Tigar. Tijelo Voje Amerike nikada nije pronađeno, međutim prema glasinama njegovo tijelo je raskomadano, a dijelove tijela su bacili u Dunav ili negdje zakopali.

Mafijaški rat na ulicama

Nakon što je nestao vođa klana Amerike u ožujku 1997. godine, počeo je surov mafijaški rat na ulicama Beograda. A prijatelji Bojislava Raičevića krenuli su u osvetu i počeli su ubijati sve one za koje su sumnjali da su bili umiješani u ubojstvo. Navodno, na njihovom popisu je bilo oko dvadesetan imena poput Roganovića, Petrovića, Cvijetinovića, Juse, Badže, ŠijanaAšanina, Kundaka itd.

Njih se dovodi u vezu s ubojstvom policijskog generala Radovana Stojičića Badže, koji je ubijen u travnju 1997. godine, a potom s ubojstvima Jusufa Juse Bulića, Milorada Vujičića Nenada Raščanina, kao i savjetnika u MUP Srbije Milorada Vlahovića Vlaje.

Bivši član klana Amerika tvrdi kako je skupina odgovorna i za ubojstvo saveznog ministra obrane Pavla Bulatovića i visokog dužnosnika ‘Jugoslavenske levice’ Zorana Todorovića Kundaka.

U ’90-ima se pričalo kako je tu kriminalnu skupinu osnovao tadašnji Resor državne sigurnosti, sa ciljem da eliminiraju svakoga tko je radio na svoju ruku. Kriminalci koju su činili tu skupinu djelovali su u SAD-u prije rata, ali i druge plaćene ubojice iz Srbije i drugih zemalja regije. Informacije o skupini policija je dobila od svjedoka koji je poznat pod pseudoninom Srećko, a čije je raskomadano tijelo pronađeno 2003. godine u Mađarskoj, dok je njegova glava pronađena 11 dana kasnije i mađarska policija sumnja da je bila u frižideru.

Za klan Amerika pričalo se kako su bili ‘Zemunci prije Zemunaca’, a jedan od njihovih glavnih ciljeva bilo je potpuno uništenje ‘voždovačkog klana’ koji je tada djelovao na beogradskom području.

Autor: Danas.hr

Podijeli objavu