Podijeli objavu

Zastupnici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj daju punu podršku uvođenju rezervnog sastava policije u tom entitetu.

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska danas će donijeti odluku o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, javlja Anadolija.

Zastupnici vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) daju punu podršku zakonskim izmjenama.

“Mislim da je ovo pravi potez. Svi smo se susretali s nepogodama i vanrednim situacijama kada nam je trebalo obučenih mladih ljudi, onakvih kao što će biti u rezervnom sastavu policije”, rekao je Igor Žunić, predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a u raspravi.

I drugi zastupnici vladajuće koalicije u entitetskom parlamentu izrazili su zadovoljstvo zbog uvođenja rezervnog sastava policije jer smatraju da će to “mnogo značiti u slučajevima nepogoda, kao i u boljoj bezbjednosti građana tokom migrantske krize”.

Protivljenje opozicije

Ivanka Marković, zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS), smatra da su “zakonske odredbe morale biti preciznije definisane jer je dio njih tretiran u drugim zakonima”. Navodi i kako je “ostavljeno previše mogućnosti za veliku slobodu odlučivanja”.

Zastupnici opozicije najviše zamjerki imali su na članak koji glasi: “Policijski službenik može lišiti slobode lice ako postoje osnovi sumnje da je to lice počinilo krivično djelo i ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske, a Ministarstvo je dužno da takvo lice bez odgađanja u zakonom utvrđenom roku sprovede nadležnom tužiocu”.

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP), Draško Stanivuković tražio je brisanje tog članka, navodeći da zakon nije ozbiljno pripremljen.

Povećanje broja pripadnika policije za petinu

Prema obrazloženju Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, “policija rezervnog sastava imaće ista ovlaštenja kao i redovna policija, kako bi bio postignut maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize”.

“Ukupan broj pripadnika rezervnog sastava policije može da bude do 20 odsto od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta policijskih službenika. Pripadnicima rezervnog sastava policije tokom angažovanja pripada naknada u visini od 80 odsto prosječne plate u Republike Srpske ostvarene u proteklom mjesecu”, navedeno je u zakonskom prijedlogu.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da taj entitet ima rezervni sastav policije, jer u ovom trenutku ima najmanje 7.000 zaposlenih u MUP-u, od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

“Rezervni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi”, rekao je Salkić uoči rasprave u entitetskom parlamentu.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu