Podijeli objavu

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 liječnika, zbog ilegalnog prepisivanja opiata i drugih opasnih lijekova.

Kako navode američki mediji, oni su ponekad u zamjenu za recepte tražili seksualne usluge.

Federalni dužnosnici su na konferenciji za novinare u Cincinatiju, u državi Ohio, naveli da njihova istraga nije završena.

Američki liječnici, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milijune pilula koje sadrže opiate i druge štetne lijekove, prenosi Glas Amerike.

Vlasti su identificirale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 milijuna pilula.

“Današnje priopćenje obuhvaća navodna krivična djela protiv 53 medicinskih radnika, uključujuci 31 liječnika, sedam farmaceuta, devet liječničkih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Ovo je najveći skandal te vrste protiv registriranih medicinskih radnika”, rekao je John Martin iz agencije za borbu protiv droga.

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali dužnosnici navode da su uhićenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Ministarstvo pravosuđa će ih kao takve i tretirati”, poručio je pomoćnik američkog ministra pravosuđa Brian Benczkowski.

Gotovo svi ilegalni recepti za lijekove poput fentanila i oksikodona su izdani u pet država: Alabami, Kentuckyju, Ohiju, Tennesseeju i Zapadnoj Viginiji. Slučajevi obuhvaćaju jednog liječnika u Daytonu u Ohaju, koji je navodno prepisao 1.750.000 lijekova tijekom perioda od dvije godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lijekove u njegovoj kući.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od pretjerane doze opiata 2016. i taj broj raste. Predsjednik SAD Donald Trump je proglasio krizu sa opiatima izvanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opiata s ciljem borbe protiv počinitelja koji su doveli do te krize.

Te mjere obuhvaćaju edukaciju o opasnostima od opiata, zaustavljanje domaćih i međunarodnih linija za njihovu dostavu i pomoć za oporavak ovisnika.

Podijeli objavu