Podijeli objavu

Jedna od najpoznatijih protagonistkinja Haškog tribunala i njegova dugogodišnja glasnogovornica, francuska književnica i novinarka Florence Hartmann u velikom intervjuu koji je dala tjedniku Express progovorila je o brojnim detaljima s haških procesa koji još uvijek intrigiraju hrvatsku javnost, ali i javnost u regiji.

Kao ratna reporterka uglednog francuskog lista Le Monde pratila je ratove koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije, osobito zbivanja u BiH zbog čega joj je često glava bila u torbi.

Zbog svog velikog iskustva s terena Međunarodni kazneni sud u Haagu imenovao ju je glasnogovornicom. Na kraju je i sama završila na sudu zbog otkrivanja povjerljivih dokumenata u svojim knjigama koje je napisala na temu ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, a koje su obavezno štivo svima onima koji žele saznati istinu o haškim procesima i zbivanjima u ratom zahvaćenim ex Yu republikama devedesetih.

Na pitanje, odakle je donesen otrov za Slobodana Praljka, kazala je kako se zna da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru posjedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga tko je imao pristupa Praljku prije ulaska u sudnicu.

Podijeli objavu