Podijeli objavu

Mate Granić objavljuje knjigu “Diplomatska oluja” u kojoj otkriva ključne događaje u nastanku neovisne i samostalne Hrvatske.

U svojoj novoj knjizi Granić spominje dosad nepoznati detalj da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman razmišljao o ostavci kad mu je Klub zastupnika HDZ-a, što bi danas bilo nezamislivo, odbio sastav ministara u Vladi demokratskog jedinstva 1991. godine.

“Bilo je to vrijeme nakon Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, nakon što je dogovorena mirna reintegracija i nakon što je Tuđman postigao sve svoje strateške ciljeve, letjeli smo noću iz Daytona, a predsjednik Tuđman mi je u dobrom raspoloženju otvorio dušu i pričao o određenim kritičnim momentima u stvaranju Hrvatske. Tada mi je kazao da je, u trenutku kada mu Klub HDZ-a nije prihvatio prijedlog ministara koji je bio usuglasio s tadašnjim premijerom, pomislio i na ostavku. No, to ga je jako kratko držalo”, kazao je Granić u razgovoru za Večernji list u čijem izdanju i objavljuje knjigu.

Granić u knjizi piše i kako mu je Tuđman rekao da desničari ništa ne razumiju, od Ante Pavelića do danas, da su izgubili jedan rat, i da bi izgubili i Domovinski da nije stvorio HDZ i da se nije zalagao za pomirbu…

”Jednom na Brijunima, nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji donosa sa Srbijom, predsjednik je pozvao mene i moju obitelj. Sam je u kratkim hlačama, uz pomoć jedne kuharice, radio kotlovinu. U jednom trenutku pozvao me na piće i rekao mi upravo to što ste citirali. Tada mi je rekao: Mate, rat nismo mogli dobiti s časnim sestrama, koje najviše poštujem. Imao je razumijevanje za njihovo domoljublje, poštovao je njihovu hrabrost, ali znao je da desnica ništa ne razumije. Mjesec dana poslije i Kuharić mi je rekao da se slaže s tim Tuđmanovim riječima”, kazao je Granić.

I dalje je aktualno pitanje je li Tuđman pogriješio što nije proveo lustraciju i je li bila pogreška što se tajila njegova bolest?

”Lustracija u procesu stvaranja države i obrane od velikosrpske agresije apsolutno nije mogla biti provedena. Hrvatsku smo integrirali kad je završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. A već u jesen 1996. predsjednik Tuđman je obolio. On je okupio sve koji su bili za suverenu Hrvatsku”, kazao je Granić.

Podijeli objavu