Podijeli objavu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač sastao se u Banja Luci sa zamjenicom šefa Misije SAD-a u BiH Ellen Germain.

Na sastanku se govorilo o trenutnom statusu i planiranim izmjenama zakonskih rješenja koje je Ministarstvo iniciralo, prije svega Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona javnom redu i miru i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima tj. o rezervnim sastavima u okviru policije.

U okviru nastupne posjete zamjenice šefa Misije, riječi je bilo o saradnji Ministarstva i Ambasade SAD-a po svim segmentima.

“Posebno je pohvaljena saradnja u oblasti obuka koje Ambasada pruža Ministarstvu, a koje će se nastaviti i u narednom periodu”, saopćeno je iz Vlade RS.

Ranije se upozorenjem oglasila i Ambasada SAD u Sarajevu.

“Upoznati smo sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala nacrt amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske, potvrđeno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ambasada će tražiti dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

”Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja”.

Podsjećamo, osnivanje rezervnog sastava Policije Republike Srpske je u nacrtu zakona koji je upućen u Narodnu skupštinu. Osim hiljadu rezervnih policajaca, u narednom periodu vlasti ovog entiteta najavljuju i druga ulaganja u osposobljavanje i opremanje pripadnika MUP-a.

Podijeli objavu