Podijeli objavu

Godinu od usvajanja novog zakona o PIO-u u Federaciji, umirovljenici su ostvarili određene pogodnosti. Jedna od njih je naknada za članove obitelji u visini prosječne mirovine u Federaciji za troškove ukopa umrlog umirovljenika. Ovoj populaciji je to nedovoljno, a izražavaju i bojazan da bi i to moglo biti ukinuto.

videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

Umirovljenici u Federaciji ističu da je teško preživjeti jedan mjesec, i to naročito onima s minimalnom mirovinom. Međutim, ništa bolja nije situacija ni nakon smrti jer, kako ističu, svojim najmilijim ostavljaju ogromne troškove. Najuži članovi obitelji umrlog umirovljenika od marta prošle godine imaju pravo na naknadu u visini prosječne mirovine, oko 400 maraka. Nakon prijave smrti, u PIO-u se dobija formular za ostvarivanje prava na navedenu nakadu.

“Od momenta primjene novog zakona do danas zaprimili smo oko 8.400 zahtjeva, od čega je riješeno 2.600. Treba napomenuti da od ovih 8.400, velik broj ne ispunjavaju uvjete za isplatu naknada. Svjesni ove problematike, radimo sve da se ovaj broj smanji i možemo reći da je dinamika rješavanja znato bolja nego na početku”, kaže Amel Lizde, predsjednik Ureda za odnose s javošću PIO-a FBiH.

Predsjednik Udruženja saveza umirovljenika FBiH Redžo Mehić navodi kako je u 2018. godini je umrlo 9.650 članova, kao i da treba imati i vidu da jedna trećina nisu članovi te povećati taj broj za 30%, što znači da obitelji 12-13 hiljada umrlih imaju pravo na naknadu.

Međutim, umirovljenicii će tražiti da odredbe budu izmijenjene, jer postoji mnogo onih koji nemaju djecu niti supružnike.

“Mi ćemo pokrenuti inicijativu preko federalnog udruženja penzionera da se te troškove isplaćuju tim ljudima koji izvrše obred”, ističe Omer Ključić, predsjednik Udruženja penzionera Novo Sarajevo.

Umirovljenici pozdravljaju što naknada postoji, ali i traže da ona bude veća jer u gradskim sredinama troškovi ukopa se mjere i hiljadama maraka. No, zbog sve većeg broja umrlih umirovljenika i troškova koji padaju na teret Zavoda PIO, umirovljenici kažu da imaju informaciju da će naknada zakonski biti ukinuta.

“Nezvanično imam informaciju da je bilo takvih razmišljanja – jer veliki broj umire, veliki su troškovi, u PIO-u treba naći ljude koji će vršiti obračune, da se ovaj član briše iz zakona. Mi u Savezu penzionera nikako nećemo to dozvoliti”, poručuje Mehić.

Informaciju o tim navodima potražili smo u resornom federalnom ministarstvu, ali odgovor nismo dobili.

federalna.ba

Podijeli objavu