Podijeli objavu

Aktivistica iz Mostara i nekadašnja vlasnica radija Studio 88 Amna Popovac početkom tjedna Tužiteljstvu BiH podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog, kako je navela, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Popovac ističe da je Dodik nedavno u njezinom gradu prilikom posjete Sabornom hramu kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, dakle kao službeno lice koristio jezik mržnje, potpuno svjestan da
na taj način može potaći i navesti na nasilje ili širiti mržnju.
Kaže nam i da se radilo o govoru kojim se stigmatiziralo, crnilo ili huškalo na određenu društvenu grupu, u ovom slučaju na bošnjački narod, što “nije spojivo sa slobodom govora i što jasno krši tuđa prava”.

– To je nespojivo i sa ravnopravnošću, kao osnovnim načelom življenja u jednom društvu. Gospodin Dodik je izjavio da su u posljednja tri mjeseca održani sastanci SDA kojim su navodno nazočili predsjednici mjesnih odbora, predstavnici obavještajne zajednice, a s ciljem popisivanja vojno sposobnih Bošnjaka i njihove profilacije u smislu gdje su bili i što su radili tijekom rata. Kazao je i kako su se navodno evidentirali i Bošnjaci koji nisu vojno obučeni, a s ciljem da se i oni pripreme za eventualnosti, podsjeća Popovac.

Mostarka prijavila Dodika zbog govora mržnje 1
Amna Popovac

U prijavi je navedena i Dodikova izjava o proizvodnji oružja i streljiva u Federaciji BiH, uz tvrdnje da to također kontroliraju Bošnjaci.

– Na taj način izašao je iz okvira svojih ovlasti. On bi kao predsjedavajući Predsjedništva trebao brinuti o vanjskim poslovima zemlje, imenovati ambasadore, predstavljati državu pred međunarodnim organizacijama i slično, dodaje.
Od Tužiteljstva je zatražila da što je moguće prije otvori istragu i provede je u skladu sa zakonom, te da podigne optužnicu i zastupa je pred sudom.

– Prekršen je Zakon o krivičnom postupku, točnije članovi 214. i 215. spomenutog akta. Sasvim je jasno da je osoba koju sam prijavila potpuno razumjela moć svoje propagande. Znao je i da ima utjecaj na brojne osobe u BiH i šire, te da će simpatizeri njegove ideologije te riječi shvatiti ozbiljno. One, jasno, prosječnog slušatelja mogu potaknuti na nasilnu reakciju. Shvatao je pritom i vjerojatnoću da će se kao posljedica prenošenja poruke pojaviti širenje mržnje na nacionalnoj osnovi. Koristio je pritom i tehnike ubjeđivanja poput straha, viktimizacije, ponavljanja i negativnog stereotipa koji predstavlja
poznate propagandne tehnike, ističe Popovac.

Izvor: Dnevni-list.ba

Podijeli objavu