Podijeli objavu

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Tuzlanske županije protiv dvojice službenika iz Policijske stanice Centar Tuzla Enisa Tučića (49) i Slađana Iličića (47) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suučesnici počinili produžena krivična djela zloupotreba položaja i ovlasti, primanje dara ili drugih oblik koristi i krivotvorenje službene isprave.

U optužnici je obrazloženo da su ova dvojica policijskih službenika u periodu od studenog 2018. do početka siječnja 2019. godine zloupotrijebili položaj i ovlasti i postupali suprotno Instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti sigurnosti prometa MUP-a TŽ te su izvršili kontrolu više vozača koji su počinili prekršaje i tim vozačima pribavili korist tako što im nisu izdavali prekršajne naloge.

Također, obavljajući svoje službene dužnosti kontrole prometa, od određenog broja vozača koji su počinili prekršaje tražili su i uzimali manje iznose novca da im ne bi izdavali prekršajne naloge te su u obrasce za kontrolu prometa upisivali neistinite podatke da je stanje kod tih vozača uredno. Na taj način su postupali suprotno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se spomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva i dužnosti u MUP-u TŽ i drugim policijskim agencijama u BiH u periodu od pet (5) godina. Također, predloženo je da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, navodi Patria.

Podijeli objavu