Podijeli objavu

Obrana, bivšeg zapovjednika 5. korpusa Armije BiH (ABiH) Atifa Dudakovića, najavila je na današnjem ročištu da će dokazivati kako je veliki broj Srba u četiri krajiške općine stradao zbog borbi snaga Vojske Republike Srpske (VRS) i AbiH, prenosi BIRN BiH.

Dudakovićev branitelj Asim Crnalić u uvodnoj riječi je kazao da će dokazivati da nije točna tvrdnja Tužiteljstva BiH da je cilj akcije “Sana 95”, pokrenute u rujnu 1995. godine, bio očistiti srpsko stanovništvo iz opšćna Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, odnosno “ubiti svakog Srbina”.

“To je pretenciozna tvrdnja. Obrana će se baviti dokazivanjem suprotnog… Istina je da je ABiH oslobađala teritorij naznačenih općina. Nije cilj bio ubijati Srbe već pobijediti srpsku vojsku”, istaknuo je Crnalić i dodao da je taj cilj bitan elemenat zločina protiv čovječnosti, za koji su optuženi Dudaković, kao zapovjednik 5. korpusa Armije BiH, i još 15 bivših pripadnika istog korpusa.

Kako je ustvrdio Crnalić, Tužiteljstvo, osim navoda da je cilj akcije “Sana 95” bilo ubijanje, nema dokaze koji to potkrepljuju. Također je najavio da će Obrana dokazivati da su, odmah nakon akcije, kao i za vrijeme njenog trajanja, civilne vlasti preuzele kontrolu, uključujući i policiju, te da nije bila odgovornost ABiH za ono što se poslije događalo.

Branitelj je kao netočan odbacio i navod iz optužnice da je 5. korpus bio u sukobu s VRS-om, navodeći da je to bila Armija BiH. Prema njegovim riječima, Tužiteljstvo je pogriješilo i u pogledu kretanja Dudakovića te konstrukcije o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Obrana Dudakovića smatra da kao dokaz treba izvesti popis stanovništva po nacionalnoj strukturi. Crnalić je naveo da su Srbi većina u Bosanskom Petrovcu i da mu nije jasno kako, ako ih je pobio 5. korpus. Izrazio je i očekivanje da Sud BiH neće biti stroži od Haaškog tribunala, koji je oslobodio hrvatske generale optužene za zločin protiv čovječnosti u akciji “Oluja”, u kojoj je, kako je naveo, stradalo neizmjerno više Srba no u akciji “Sani 95”, i uništeno više imovine te protjerano stotine tisuća Srba. “Takvih posljedica nema u akciji ‘Sana 95’”, istakao je Crnalić.

S Dudakovićem su za zločin protiv čovječnosti optuženi Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. Prema navodima optužnice, oni su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se ukloni srpsko stanovništvo iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta. Optužnica obuhvaća ubojstva više od 300 osoba.

Solakovićev branitelj Hasan Veladžić kazao je da je cilj akcije “Sana 95” bio da se vrati 120.000 stanovnika nesrpske nacionalnosti, a da Srbi nisu pobjegli od 5. Korpusa, već iz političkih razloga. Naveo je i da se nakon akcije vratilo i srpsko i nesrpsko stanovništvo i da cilj koji je naveden u optužnici nije temeljen na dokazima. Obrane ostalih optuženih nisu iznosile uvodne riječi. Prvi svjedok Tužiteljstva BiH najavljen je za 13. svibanj.

Podijeli objavu