Podijeli objavu

U ovom bh. entitetu smatraju da treba krenuti u reformu policijskih struktura u Bosni i Hercegovini, koje moraju biti unutar jednog sistema.

Sjednica Povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak će izvanredno zasjedati kako bi se razmotrilo odgovor ovog bh. entiteta na najavu formiranja rezervnog sastava policije u drugom bh. entitetu Republika Srpska.

Sjednicu je sazvao predsjednik Povjerenstva za sigurnost Damir Mašić (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine), navodeći da bi sjednica trebala ići u dva pravca: “da se obustave sve aktivnosti u vezi formiranja navedenog sastava u RS-u i da se krene u reformu policijskih struktura u Bosni i HercegoviniH, koje moraju biti unutar jednog sistema”.

“Ne možemo posmatrati RS i Distrikt Brčko kao odvojeni teritorij te moramo iznaći moguće pravce djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”, naveo je Mašić.

‘OHR ne smije biti nijemi posmatrač’

Poziv je uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, federalnom ministru unutarnjih poslova Aljoši Čampari, zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu i predstavnicima drugih nadležnih institucija.

“Nadam se da će sjednica potaknuti i članove međunarodnih organizacija, pogotovo Ured visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira, koji ne bi trebali biti nijemi posmatrači ovakvih prilika u Bosni i Hercegovini”, kaže Mašić.

Na dnevni red sjednice Povjerenstva za sigurnost Mašić je stavio jedinu točku, koja glasi: “Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”.

Prema najavama, na sjednici bi se odlučivalo o tome da i Federacija Bosne i Hercegovine počne proces formiranja rezervnog sastava policije.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu