Podijeli objavu

Trudnoća i rođenje djeteta predivno su vrijeme u životu žene, no nisu bez određenih muka. A jedna od njih javit će se otprilike oko tri mjeseca nakon poroda kada bi mogla primijetiti značajno ispadanje kose.

Zašto se to događa i postoji li nešto što možeš učiniti po pitanju gubitka kose nakon trudnoće? Kao prvo, nemoj se uplašiti. Gubitak kose nakon poroda je potpuno normalan i čest. Tijekom trudnoće razina estrogena raste, uzrokujući brži rast kose ili stagnaciju u fazi odmora u ciklusu rasta kose. Drugim riječima, ne ispada u uobičajenoj brzini od oko 40 niti dnevno. Zbog toga je tvoja “griva” to kratko vrijeme izgledala mnogo punije i blistavije.

No, nakon bebe (ili dojenja, ako odlučiš dojiti) razina estrogena se vraća u normalu, a i u normalu se vraća i tvoja kosa. Dakle, sva ta kosa koja je tjednima bila u fazi mirovanja počinje ubrzano ispadati.

Imaj na umu – to može trajati godinu dana

Kod nekih žena gubitak kose nakon porođaja prolazi nakon šest mjeseci. No, budući da je ispadanje vezano za hormone, to može varirati, što znači da ćeš s time imati poteškoće i gotovo godinu dana.

Ne možeš to zaustaviti, ali možeš “trijažirati”

Ponavljamo: Problem je vezan za hormone, tako da ne možeš puno toga učiniti. Ali kako su stanice tvoje kose druge najbrže rastuće stanice u tijelu, ako ispadanje počne postajati nešto veći problem – to je pokazatelj da si iscrpljena negdje drugdje.

Zapravo, s obzirom na to da je kosa ne-esencijalno tkivo, tvoje tijelo automatski oduzima prioritet njezinim energetskim potrebama ako nešto drugo u tijelu treba više pažnje. Drugim riječima, čimbenici kao što su stres, loša prehrana i nedostatak sna – sve uobičajeno za nove mame – mogu pogoršati gubitak kose nakon poroda – jer se tijelo trudi “sanirati” taj stres.

Dakle, jedi zdravo, spavaj i izbjegavaj stres (lako, zar ne?)

Da, to je težak zadatak za majku s novorođenčetom koje zahtijeva njezinu pozornost 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Ipak, stručnjaci naglašavaju važnost nastojanja da se posveti i svom zdravlju (ili zatraži pomoć). Na primjer, zamoli svog supružnika da odradi noćnu smjenu kako bi se i ti mogla barem malo naspavati ili uposli “baka servis” da pomogne preko dana.

Što je još od velike važnosti za zdravlje kose nakon trudnoće? Životinjski proteini u obliku piletine, ribe i crvenog mesa za energiju. U škripcu poslužit će i proteinske pločice, za brzinski obrok i obnovu energije.

Ili se ošišaj

Kod gubitka kose nakon porođaja psihologija igra veliku ulogu, a nova frizura koja uzima u obzir gubitak kose može napraviti ogromnu razliku, piše Žena.hr. Također je važno paziti na kosu kada je pereš. I dalje je možeš prati često, no biraj nježne šampone i regeneratore koji dobro raspetljavaju kosu i dubinski je njeguju. Isto tako koristi češalj sa širokim zupcima koji će lako raspetljati kosu.

Podijeli objavu