Podijeli objavu

Noć knjige u cijelome se svijetu obilježava na današnji dan, 23. travnja. Pronašle smo 5 dobrobiti koje čitanje ima za naš um i tijelo.Knjige u ruke: Pet razloga zašto trebaš što više čitati 1Kada si posljednji put pročitala knjigu? Ako si i ti malo zapostavila čitanje knjige – kao i mnoge od nas – donosimo ti 5 prednosti čitanja koje će te sigurno ‘natjerati’ da ponovno uzmeš knjigu u ruke:

1. Manje stresa 

Bez obzira na to koliko ti je stresno na poslu ili kod kuće, ili na bezbroj drugih problema s kojima se suočavaš u svakodnevnom životu, sve to možeš nakratko zaboraviti kada se ‘izgubiš’ u dobroj priči. Dobro napisan roman može te odvesti izvan tvog svijeta i odvratiti ti pozornost, ostavljajući napetosti i opuštajući te.

2. Znanje

Sve što pročitaš, nova je informacija za koju nikad ne znaš kad će ti biti od koristi. Što više znanja imaš, bolje si ‘opremljena’ da se uhvatiš u koštac sa svakim izazovom koji te čeka. Osim toga, zapamti da ti znanje nitko nikada ne može oduzeti.

Knjige u ruke: Pet razloga zašto trebaš što više čitati 2

3. Vokabular 

Što više čitaš, više ćeš riječi koristiti u svakodnevnom razgovoru. Biti artikulirana od velike je pomoći u bilo kojoj profesiji, a spoznaja da možeš razgovarati sa šefovima sa samopouzdanjem može biti ogroman poticaj za tvoje samopoštovanje. Može ti čak i pomoći u karijeri jer oni koji dobro čitaju, dobro govore i dobro poznaju različite teme imaju tendenciju da brže (i češće) napreduju.

4. Pamćenje

Kad čitaš knjigu, morate se sjetiti svih likova, njihovog podrijetla, ambicija, povijesti… To je dobro za pamćenje. Zapanjujuće – svaka nova uspomena koju stvaraš ujedno stvara nove sinapse (moždane puteve) i jača postojeće, što pomaže u kratkoročnom pamćenju, ali i boljem raspoloženju.

5. Pažnja i koncentracija

U samo pet minua, mnoge od nas će provjeriti e-mail, razgovarati s kolegama, pogledati mobitel i cijelo to vrijeme raditi na trenutnom zadatku, navodi Žena.rtl.hr. Ovakvo ponašanje uzrokuje porast razine stresa i smanjuje tvoju produktivnost. Pokušaj čitati 15-20 minuta prije početka radnog dana i iznenadit ćeš se koliko si fokusiranija kad dođeš u ured.

Podijeli objavu