Podijeli objavu

Šutjeti ili priznati? Moraš biti svjesna kako svaka odluka ima svoje posljedice…

Prevarila si partnera... Što sad napraviti? 1
I… dogodila ti se nevjera. Bila si usamljena, bila si ljuta na svog dečka/supruga, pogriješila si, samo ti je bilo dosadno. Koji god razlozi bili za tvoju prevaru, vjerojatno se pitaš što sada dalje napraviti…

Kako reagirati, što napraviti? Priznati partneru ili šutjeti? Kako se nositi s boli u srcu zbog slomljenog povjerenja i sa strahom od posljedica?

Priznaj sama sebi da si varala (i prestani tražiti izgovore i okrivljavati nekog drugog)

Prvi korak u traženju odgovora na pitanje što dalje učiniti (i zašto si uopće bila nevjerna) je priznavanje onoga što si učinila: varala si ga. Ne gubi vrijeme tražeći druge krivce ili na smišljanje opravdanja. I definitivno ne prebacuj krivnju na njega (primjerice jer te zanemarivao). Bez obzira na to što se događa u vašoj vezi ili braku, ti si donijela odluku varati ga. Kada to prihvatiš, možeš početi rješavati probleme.

Donesi konačnu odluku hoćeš li priznati…

Ako te nije uhvatio u činu, vrijeme je da odlučiš hoćete li mu reći što si učinila. Ako si rastrgana zbog priznanja, razmisli o mogućim posljedicama. Moraš biti svjesna da će priznavanje ove tajne tvom partneru donijeti mnogo emotivne boli. Što ćeš dobiti govoreći istinu? Priznaješ li mu s ciljem da popravite svoj brak, ili je to samo zato da bi se ti osjećala bolje? Jesi li spremni raditi na tome da popravite svoj odnos? Što nas dovodi do sljedeće točke …

… ili čuvati tajnu.

Ovo je pomalo kontroverzno, sigurno, ali aferu možeš zadržati za sebe. Moraš odvagati rizike i koristi prešućivanja. Hoćeš li moći sama sebi oprostiti i ostaviti to iza sebe? Moglo bi ti se dogoditi da se distanciraš u odnosu, živjet ćeš dvostrukim životom s ogromnom tajnom koju bi tvoj suprug možda ipak na kraju mogao saznati. Možeš li nositi taj teret ako to znači zadržati svog partnera u životu?

Ako planiraš priznati, imaj plan

Koliko god ti željela katarzu, da se odmah riješiš grižnje savjesti i otvoreno kažeš “Prevarila sam te!”, ne možeš to samo tako učiniti. Dobro mjesto za početak je da dogovorite razgovor. Reci mu da ima nešto o čemu morate razgovarati i nemoj ublažavati stvari. Dajte mu do znanja da ti treba X količina vremena (vjerojatno puno) i da moraš reći nešto što ti nije lako podijeliti. A kad to kažeš, budi izravna. Samo reci: “Imala sam aferu.”

Nemoj reći da ti je žao ako ne znaš zašto

Jer ti možda uopće ne znaš zašto ti je žao. Neprestano mrmljanje isprike opet i iznova ne pokreće razgovor (i može djelovati neiskreno). Cilj je da biti što iskrenija, a da bi to učinila: 1. Ne prebacuj krivnju na njega, 2. nemoj poricati, 3. ništa nemoj prikrivati.
Budi spremna na pitanje “Zašto?“

Na kraju dana, to je ono što će tvoj dečko ili suprug htjeti znati. Nije lako odgovoriti na to pitanje, ali to ipak pomaže razumjeti što je dovelo do te afere. Je li to bio “otvarač za konzerve” ili indirektan način za izlazak iz nesretnog braka? Ili je to bila afera za “buđenje i promjenu ili prekid” u kojoj si narušila vašu vezu kako bi nešto promijenila? Jedna stvar koju treba imati na umu: U pokušaju objašnjavanja, trebala bi po svaku cijenu izbjegavati uspoređivanje svog partnera i osobe s kojom si varala.

Odluči se hoćeš li ostati ili otići

Želiš li završiti svoju aferu i pokušati poraditi na svom braku/vezi? Ili želiš napustiti dečka /supružnika? To nije jednostavna odluka i neke stvari treba razmotriti. Jako mali postotak osoba koje varaju završe sa svojim ljubavnicima (oko 3 posto), a stopa razvoda/prekida veze s osobom s kojom se varalo je jako visoka (75 posto), prenosi Žena.hr. Iako će popravak vaše veze biti težak posao, rezultat bi mogao biti odnos koji je zapravo bolji za oboje.

Stvori svoju novu “viziju”

Ako odlučiš spasiti svoj brak i raditi na njemu, sljedeći korak je zamisliti kako izgleda vaša zajednička budućnost. Što će te usrećiti? Koji su tvoji strahovi i brige? Što možeš promijeniti? Usredotočite se na ono što funkcionira u vezi, a ne na ono što ne “šljaka”. A iznad svega, bez obzira na bračne probleme za koje mislite da si ih ti uzrokovala, trebali biste ih riješiti zajednički.

Podijeli objavu