Podijeli objavu

Boki i njegov brat Nermin Ćulum na čelu su bajkerske organizacije ili, kako sami sebe nazivaju, ‘bratstva’ United Tribuns, koje je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost

Policajci Unsko-sanskog kantona u BiH uhitili su braću Nermina Armina Ćuluma, potvrdio je načelnik policije Mujo Koričić za Avaz.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske braću Ćulum povezuje s ubojstvom banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog osiguranja Žarka Pavlovića. Zbog ubojstva su već uhićeni Emilio Baldo i Goran Milanović, a još se traga za Benedijem Đukanovićem koji je u bijegu, javlja Avaz.

O dvojici braće pisalo se i ranije, tako da nisu nepoznati široj javnosti, piše Faktor.ba. Krajem 2016. godine policija je pretresla prostorije ‘Udruženja Sportski klub UT’ u Sanskom Mostu, koji je u vlasništvu Armina Ćuluma Bokija, navodno u potrazi za nelegalnim oružjem, koje na kraju nije pronađeno u tom objektu.

Na čelu opasne bande: 'Braća Ćulum su državna opasnost...' 1foto: Facebook

Boki i njegov brat Nermin Ćulum na čelu su bajkerske organizacije ili, kako sami sebe nazivaju, ‘bratstva’ United Tribuns, koje je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost. Europski mediji pisali su da se ta grupa bavi raznim kriminalnim poslovima.

Međunarodna policijska akcija ‘Ezel’ s 900 policajaca, koja je sprovedena na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. godine, zadala je težak udarac organiziranoj kriminalnoj grupi, koja se bavila trgovinom ljudi i prostitucijom, pisali su tada mediji.

– On je osoba iz kriminalnog miljea, a za njim je njemačka policija prije više godina raspisala međunarodnu potjernicu zbog organiziranog kriminala i utaje poreza – kazao je tada izvor Nezavisnih novina.

Teretili su ga za trgovinu ljudima, prisiljavanje na prostituciju i utaju poreza, ali da tada nije ‘pao’ zahvaljujući dojavi i upozorenju koju je dobio od jednog njemačkog policajca. Mediji su pisali kako su uhićeni iz akcije ‘Ezel’ bili uključeni u uvlačenje žena mlađih od 21 godinu u prostituciju.

Na čelu opasne bande: 'Braća Ćulum su državna opasnost...' 2foto: Facebook

Ova grupa je djelovala i u drugim zemljama, poput Austrije i Švicarske. U ovim su se zemljama, navodno, pod krinkom poslova osiguranja noćnih klubova i diskoteka, bavili mnogo unosnijim biznisom, kao što je trgovina oružjem, drogom i ljudima, te podvođenjem prostitutki.

 

 

Podijeli objavu