Podijeli objavu

Hrvatski sabor, nakon stanke za uskrsne blagdane, zasjedanje je započeo 12. sjednicom i aktualnim prijepodnevom u okviru kojega predstavnici vlade odgovaraju na zastupnička pitanja.

Među onima koji su postavili pitanje premijeru Andreju Plenkoviću našla se i predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, zastupnica Bruna Esih, čije zastupničko pitanje prenosimo u cijelosti:

“Gospodine Plenkoviću, evo 11. sam na redu, moram priznati da mi je taj broj još od sraza s HDZ-om baš prirastao srcu. Osim toga, od kada ste proglasili da sam se prometnula u veliku Europljanku, draga su mi i vanjskopolitička pitanja pa evo sada jedno. Friška je vijest iako nažalost nije nova tema. Dakle, dogovorom tijela vlasi i lokalne uprave u BiH dogovoreno je kako će gradsko vijeće grada Bihaća početkom svibnja odrediti novu lokaciju za migrantski centar i to uz samo granicu s Republikom Hrvatskom.

Što hrvatska vanjska politika i hrvatska politika uopće, osim ljubavi s Dodikom, čini kako bi smanjila pritisak na vlastitu granicu i kako vi, kao što i sami kažete, kao istaknuti pripadnik obitelji pučana, što činite kako biste Hrvatsku rasteretili te štetne politike otvorenih vrata, koju su inaugurirali upravo članovi vaše velike i sretne, iako možda ne zadugo – obitelji europskih pučana?”, pitala je Esih premijera.

Premijer Plenković ovako je objasnio kako se njegova Vlada bavi pitanjem ilegalnih migracija:

“Hvala lijepa gospođo Esih. Što se tiče naše politike prema nezakonitim migracijama, mislim vam je jako dobro poznata. Vlada RH prije svega angažira 6.500 hrvatskih policajaca svakoga dana na svim granicama RH da sprječavaju nezakonite migracije. O tome imate redovita izvješća, ministar unutarnjih poslova o tome izvješćuje javnost.

Kad je riječ o našim pripremama za članstvo u schengenskom prostoru, riječ je o jednom od dva integracijska procesa. Drugi je onaj o kojem ste i sami prošli puta govorili u vanjskopolitičkom pogledu vaših novih interesa, o euro području. Oba ta dva procesa ova Vlada vodi i ostvarit će i jedan i drugi. Dakle, naša politika prema migracijama, pa i prema BiH bazira se na međusobnoj suradnji. Suradnji između država, suradnji između naših policija, ona je dnevna kontinuirana, intenzivna i ostvaruje one temljne rezultate, a to je sprječavanje nezakonitih migracija, radi nas, radi našeg suvereniteta, našeg teritorija.

Činjenica jest da se istočnom mediteranskom i zapadnom balkanskom rutom sve više i više ilegalnih migranata kanalizira prema BiH. To nam kažu i političari, i oni s kojima održavamo kontakt na razini naših policija, istu temu sam otvorio s predsjedavajućim vijeća ministara, gospodinom Zvizdićem prigodom našeg sastanka u Dubrovniku.

Ono što je nama bitno je da Hrvatska drži do toga da ispunjava sve kriterije za članstvo u Schengenu, apsorbira enormna sredstva za jačanje naših sposobnosti, bilo da je riječ o tehničkoj sposobnosti ili boljeg funkcioniranja u okviru zajedničkih europskih napora za kontrolu nezakonitih migracija.

O tome svjedoči ne samo to da smo iskoristili omotnicu od 120 milijuna eura koje smo ispregovarali u vrijeme kada je vaš interes za ove teme bio nešto niži. To je bilo, sjetit će te se, kad su pregovori zaključeni u vrijeme HDZ-ove vlade 2011. godine, pa smo to dobili kao prvi dio sredstava za jačanje vanjske granice. U međuvremenu smo ostvarili sve one iskorake koji drugi prije nas nisu znali, nisu vidjeli da postoje ti fondovi, nisu bili dovoljno upućeni, nisu imali dovoljno eksperata pa su ti fondovi prošli pokraj pored njih u njihovim mandatima. To se naravno ovoj HDZ-ovoj Vladi ne može nikako dogoditi.

I zato na tragu zaštite naše granice, suvereniteta, poštivanja međunarodnih obaveza koje imamo, priprema za Schengen, kvalitetne apsorpcije sredstava, bolje tehničke opremljenosti, u činjenici da je jedan od aviona Frontexa stalno u Zadru i da nadlijeće cijelo područje jugoistoka Europe i na taj način prati trendove kretanja nelegalnih migracija. Na time ćemo ustrajati, tu pokazujemo jako dobre rezultate, uz poštivanje i naših propisa i europske stečevine i međunarodnih konvencija, a vodeći računa o humanosti jer je to ono što je najbitnije u politici ove Vlade, pa ako želite i u politici Europske pučke stranke na čijoj ste vi listi dobili prigodu da sjedite u ovom Hrvatskom saboru. Hvala vam lijepa”, ocijenio je Plenković.

Zastupnica Esih nije bila zadovoljna odgovorom premijera pa mu je poručila:

“Gospodine Plenkoviću, stvarno je nevjerojatno koliko puta ovako otkrivate svoju pravu birokratsku narav. Ja sam sasvim sigurna da oni koji vas dobro slušaju, da ćete im s time samo olakšati pri zaokruživanju liste na skorim europarlamentarnim izborima.

Čuli smo opet svašta, ali nismo ono o čemu naši građani svakodnevno svjedoče te ne govorite punu istinu. Dakle, od Topuskog do Korenice, odnosno oko prelaza Maljevac ličkog Petrovog sela, na potezu dužine od 100 kilometara prolaze svakim danom u svako doba horde ilegalnih migranata. Svi rodovi policije već su na terenu, premorena je, građani su zabrinuti i užasnuti te su seljaci prisiljeni samoorganizirati noćne straže zbog devastacije njihove osobne imovine i brige za vlastite obitelji.

Možemo samo nagađati što će se događati u nadolazećim danima kako bude zatopljavalo i što će to značiti za hrvatski turizam koji je na sreću ili na žalost jedino od čega Hrvatska živi. Ono jedino u što ne moramo dvojiti jest stav vaše Vlade i vas osobno; njega dakako krasi poslušnost europskim gazdama, a sve to u izgradnji vašega osobnog političkoga puta koji je dosadan kao i ovaj birokratski ekspoze koji smo upravo imali prilike čuti. Ovo sve što ste rekli više zvuči kao natječaj za budući posao na nekim višim europskim razinama, nego govor premijera koji bi bio zabrinut za sigurnost vlastitoga naroda. A da tamo što prije stignete jer očito vam je velika želja ja mislim da će vam pomoći upravo vaši mladi lavovi s liste koju ste predložili.”

Izvor: narod.hr

Podijeli objavu