Podijeli objavu

Policija mu je tijekom suđenja oduzela kamion vrijedan 170.000 kuna. Oslobođen je optužbi, no vozila nije bilo. Sad je cifra eksplodirala

Privatnom poduzetniku iz Svete Nedelje, Josipu Vrančiću, u veljači 2008. policija je oduzela rovokopač i kamion. Istražitelji su sumnjali da ih koristi za nezakonito kopanje i odvoz šljunka, odnosno ilegalnu eksploataciju rudnog blaga. Dok je još trajao sudski postupak netko je s deponija ukrao kamion.

Nakon što je u lipnju 2013. konačno oslobođen svih optužbi gospodin Vrančić tražio je da mu se stroj i kamion vrate. No, država to nije mogla učiniti, jer kamion nikada nije pronađen. Zato mu je vraćen samo rovokopač.

KAKO JE NESTAO KAMION S DEPONIJA?

Zbog ovog nevjerojatnog gafa države, Vrančić će sada dobiti milijun i pol kuna i to s kamatama od veljače 2008., kao odštetu za kamion i zaradu što ju je izgubio jer ga nije mogao koristiti. Bit će mu plaćene i izgubljena zarada za vrijeme dok je bio bez rovokopača.

Presudio je tako sud u Zaprešiću na kojem je Vrančić pokrenuo postupak protiv države, smatrajući da mu pripada pravo na odštetu. Naime, država koja mu je oduzela kamion nije vodila računa o tom vrijednom vozilu, te ga je, kako je naveo u tužbi, onemogućila u zaradi na koju je računao.

ZBOG GAFA DRŽAVE OSTAO JE I BEZ ZARADE

Gospodin Vrančić na sudu je pokazao sve poslovne ugovore koje je imao sklopljene za unosne poslove. Sve to propalo mu je zbog pokretanja kaznenog postupka koji na kraju nije završio osudom.

Još od 2004. godine njegov je obrt bio angažiran na održavanju nerazvrstanih cesta, odvoda oborinskih voda i deponija na području Svete Nedelje. Imao je ugovor i s lokalnom zimskom službom za čišćenje snijega i posipavanje solju, te ugovor s tvrtkom Ramgrad za zemljane radove. Sve to nije mogao obavljati bez kamiona, koji mu je oduzet, a na kraju i ukraden s deponija.

VJEŠTAK JE IZRAČUNAO KOLIKO ĆE SVE TO KOŠTATI

Inače, kamion je bio vrijedan nešto više od 170 tisuća kuna, a prema nalazu financijsko-knjigovodstvenog vještaka Vrančić je sveukupno izgubio oko 1,3 milijuna kuna zarade. Gotovo 900 tisuća kuna izgubio je zbog krađe kamiona, a oko 460 tisuća kuna nije zaradio jer mu je bio oduzet rovokopač.

Država će, ako ova presuda suda u Zaprešiću postane pravomoćna, zbog nevjerojatnog šlamperaja platiti i 70-ak tisuća kuna sudskih troškova gospodinu Vrančiću.

TG

Podijeli objavu