Naslovnica Ljubav Je li ovo kraj velike ljubavne priče? Klepetana nema u gnijezdu više...

Je li ovo kraj velike ljubavne priče? Klepetana nema u gnijezdu više od tjedan dana

457
0
Podijeli objavu
Svjetski poznata priča o ljubavi i privrženosti dviju roda, Malene i Klepetana u Brodskom Varošu, gotovo je sigurno završila.
Malena i Klepetan tijekom svoje ljubavne priče na svijet su donijeli 66 ptića, a ove sezone snijeli su samo tri jaja, koja su se smrzla ili pretvorila u mućak te tako nagovijestila da nešto nije u redu. Potom je Klepetan nestao.
Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji se godinama brine o Malenoj, pretpostavlja da se mužjak povukao negdje u osamu kako bi skončao svoj ovozemaljski život. “Kod ptica i još nekih životinja to je tako, gotovo nepisano pravilo”, priča za 24sata susprežući suze.
Stjepan priča da je ženka stalno u gnijezdu i da je svjesna da Klepetana više nema: “Zabije kljun među noge, gotovo kao da plače, i noćima je obilazim da vidim što je i kako je, da ju oraspoložim da nastavi dalje živjeti. Danas je malo bolje, no moram se brinuti za nju”.
Ovaj simpatični skrbnik najpoznatijih hrvatskih roda smatra da je nakon 17 godina svemu došao kraj zbog starosti. “Po mome izračunu Klepetanu je negdje oko 40 čovjekovih godina i priznali mi ili ne, blizu mu je bio kraj. Kod njih je ona ‘leti ili umri’, i to je to”, kaže Stjepan.
Hrvatski ornitolog Sandro Jurišić smatra da će Malena unatoč trenutačnoj patnji za godinu dana zaboraviti Klepetana i možda se “preudati”.
“Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još spolno aktivne, nalaze drugog partnera”, kaže Jurišić.
Ipak, radosna spoznaja ovoga tužnog završetka jest ta da su ove dvije rode uz pomoć svoga skrbnika umnožile svijet ovih lijepih i inteligentnih ptica, na što je Stjepan ponosan.
“I njihovi potomci imaju brojne potomke, mnogi dolaze ovdje blizu, svijet roda živi i živjet će i dalje, i bez Klepetana, a jednog dana, i bez Malene. Ispunjen sam ponosom što sam im mogao pomoći, da imaju svoje potomstvo. Trud je bio velik, ali nitko sretniji od mene” zaključio je Stjepan Vokić.

‘Malena će tugovati ovu godinu i onda pronaći drugog rodana’ 

Oporavit će se ona. Trenutačno jako pati, ali uskoro će početi normalno jesti. Za godinu dana zaboravit će Klepetana i mogla bi se preudati, rekao je Sandro Jurišić, potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Komentirao je tako ljubavnu dramu u Brodskom Varošu nakon što je najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu prerano napustio njen ljubljeni Klepetan i jednostavno nestao. Ona trenutačno ne želi jesti, a njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči.

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji se godinama brine o Malenoj, sad tuguje s njom. Tvrdi da je Klepetan ove godine malo uranio i došao 19. ožujka. Ostao je samo do 18. travnja i tako zabrinuo Stjepana.

– Pretpostavljam da je otišao u prirodu da negdje skonča život – snuždeno će domar. Ornitolog Jurišić tvrdi kako su rode vjerne jednom partneru cijeli život.

– Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još spolno aktivne, nalaze drugog partnera – kaže Jurišić. Dodao je da rode mogu tijekom letenja stradati na dalekovodima koji ih sprže ili vjetroelektranama, u koje se mogu lako zabiti u magli. Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak.

– Ako neravnomjerno sjedi na jajima, mogu se pretvoriti u mućak. Ništa neobično – zaključio je Jurišić.

Podijeli objavu