Podijeli objavu

Vlada Federacije BiH dala je u četvrtak suglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna gospodarska preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. svibnja cijena će biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru.

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Kako je priopćeno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. travnja Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog plina prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Nakon razmatranja i analize zahtjeva, kao i analize dostavljene dokumentacije koja ukazuje na povećanje ruske nabavne cijene i tečaja dolara, prihvaćeno je povećanje cijene od 29,29 posto. Odluka je donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva“, priopćeno je iz Vlade FBiH.

BH-Gas je u siječnju ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju će povećanje ipak iznositi 29,29 posto.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do izravnog povećanja ruske nabavne cijene plina, prenosi Klix.ba.

Također, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u mjesecu siječnju na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.

Podijeli objavu