Podijeli objavu

Nakon što je utvrđeno da se u stadu ovaca Naska Lejlića iz Donje Brke kod Brčkog pojavila bruceloza, javio se stočar iz Živinica tvrdeći da su veterinarski inspektori i u njegovom stadu pronašli zaražene životinje.

Bruceloza je u srijedu otkrivena i u jednom stadu na području Zeničko-dobojske županije.

Zaklao ovce

Brucelozom je bilo zaraženo 11 ovaca, od 150 koliko ih imam. Bolesne životinje odmah smo morali zaklati, a krv ostalih poslali smo na analizu“, kazao je stočar za Dnevni Avaz.

Pravi šok doživio je kada mu je veterinar kazao da slučaj nikome ne prijavljuje.

Jedna zaražena ovca može zaraziti cijelo stado, pa i ljude. U pitanju je teška bolest, a nas tjeraju da sve sakrijemo“, rekao je ovaj stočar.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, upozorava da je situacija na terenu alarmantna. Tvrdi da u BiH vlada epidemija bruceloze, samo nitko to ne želi javno reći.

Platiti štetu

Sve kriju, a bruceloza, praktično, hara. Lani je jednom čovjeku iz Čapljine, osim stoke, oboljela i cijela obitelj, a sada ga maltretiraju i neće da mu plate štetu“, kaže Bićo.

On smatra da su najodgovorniji veterinari.

Ljudima treba platiti štetu i reći da su veterinari krivi. Oni dolaze samo po pozivu, i traže da im se plati, iako im je država već sve platila. U pitanju je veterinarski lobi. Dok nemilice pljačkaju poljoprivrednike, seljacima savjetuju da ne prijavljuju brucelozu zato što će sebe izvesti na loš glas“, ističe Bićo.

Fejzić: Vrlo opasno kriti zarazu

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je opasno prekrivati bilo koju zaraznu bolest, pa tako i brucelozu.

Vlasnicima stoke kod koje je pronađena bruceloza, nakon što unište životinje, netko mora platiti štetu. Apsolutno je zabrinjavajuće da netko ne želi prijaviti zarazu. Velikoj opasnosti izlaže, prije svega, svoju obitelj. Besmisleno je od nekoga tražiti da o brucelozi šuti“.

Podijeli objavu