Podijeli objavu

Predsjednik Kine Xi Jinping dao je danas “zeleno svjetlo” za vojnotehničku suradnju sa Srbijom, prenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima u Pekingu, prenosi Tanjug.

To znači nabavljanje različitog naoružanja, gdje ćemo mi pod povoljnim uvjetima da tražimo nabavku onoga što je najpotrebnije za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ističe da “neće da hitaju”, jer je, kaže, puno novca već potrošeno u te svrhe prethodne i ove godine.

A, vjerojatno ćemo i sljedeće godine, i za opremu i za radarsko opremanje i oružje i rakete naših aviona i helikoptera, ali i za opremanje vojnika u okviru projekta ‘1.500’, o kojem smo govorili. Sada se to širi na opremanje 3.000 vojnika”, rekao je Vučić.

Dve bespilotne letelice već nabavljamo. Tražili smo od Kineza da nam daju transvernu tehnologiju i ‘nou hau’ za naše Pegaze, koj su slabo letjeli, da naučimo kako da ih opremimo i naoružamo i koristimo u drukčijim uvjetima“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o kineskoj verziji raketa S-300, Vučić je kazao da Srbija razmišlja o kineskim raketama srednjeg dometa “zemlja zrak”, koje su, kako je rekao, izvanredne rakete.

Razmišljamo. Moramo o tome da razgovaramo i s nekim drugim svjetskim silama. Mali smo previše da bismo se dovodili u situaciju da nam kažu da uzimamo nešto što oni ne vole vidjeti, a ne možemo da izdržimo sankcije ili bilo što slično. Ali, smo spremni da razgovarmo o tome”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da su “razmišljali o tri baterije koje su sastavljene od po tri diviziona”.

Ali, vidjet ćemo da ne ulazimo u to, ali bi time snaga Srbije u zaštiti svoga neba i do četiri, pet ili šest puta bila veća nego danas sa svom lovačkom avijacijom koju smo nabavili u posljednje vrijeme i sa svim modernizacijma i rekonstrukcijama koje su i dalje u tijeku“, kaže Vučić.

Naveo je da će za deset godina budućnost ratovanja biti u bespilotnim letjelicama “samoubojicama” kako ne bi ljudi ginuli.

Dodao je da vjerojatno bitka na Košarama, na primjer, ne bi mogla da se ponovi na taj način za 10 godina, pošto se sve mijenja.

Srbija je već danas značajno snažnija nego prije 20 godina, a za pet i 10 godina očekujete mnogo veću snagu naše zemlje”, poručio je Vučić.

Podijeli objavu