Podijeli objavu

Veliki broj pregleda na YouTubeu gotovo da jamči popularnost i dobru zaradu – ali ne može svaka pjesma da privuče klikove stvarnih ljudi. Zato se pjevačice i pjevači u regiji ali i čitavom svijetu sve češće odlučuju za kupovinu pregleda, lajkova i komentara. Nije jeftino, ali se i te kako isplati.

Jeste li se nekad zapitali kako je moguće da pjesma nekog pjevača iz regije ima duplo više pregleda od neke svjetske zvijezde? Primjera radi, pjesma “Ti moje zlato” Milice Todorović ima nevjerojatnih 80 milijuna pregleda, dok Celine Dion, Eric Clapton niti Sting nikad nisu stigli do tih brojki. Budući da čitava regija ima 16,7 milijuna korisnika interneta (dok, primjera radi, samo Sjeverna Amerika ima 320 milijuna korisnika) nelogičnost postaje još veća, piše Noizz.

Na ovaj primjer je pažnju skrenuo, poznati community menadžer i stručnjak sa social media marketing Ivan Dabetić, objasnivši da riječ vjerojatno nije o pukoj slučajnosti već o sve popularnijoj taktici za dizanje popularnosti – kupovini YouTube pregleda, pretplatnika i komentara.

U pitanju je poznata taktika, kojoj se ne okreću samo naše regionalne zvijezde, već i brojni svjetski glazbenici. Naime, ako imate dobar broj pregleda na YouTubeu na nekoj pjesmi, veća je vjerojatnost da ćete dobiti bolje novce za nastup. Jeste tužno, ali je istinito da nitko ne gleda kvalitetu same glazbe, već je bitnije koliko ima klikova i kakav je spot“, kaže Dabetić.

Budući da i sam surađuje sa jednom agencijom koja se bavi kupovinom lažnih pregleda, pretplatnika, lajkova, čak i komentara na bilo kojem jeziku bivše Jugoslavije, i te kako je upućen u realno stanje stvari. A ono glasi – slava u regiji ima jasno definiranu cijenu. Za svakog mladog glazbenika koji želi da se probije na javnoj sceni, jedan od prvih koraka je da uloži novac u pjesmu i spot, a zatim da kupi odgovarajući broj pregleda.

Za 35 eura možete da dobijete 1.000 pregleda na YouTubeu. Milijun pregleda košta 1.000 eura, a postoje i paketi koji uključuju i komentare i pretplatnike. Tako za 1.500 eura u paketu ide milijun pregleda, 100 pretplatnika i određeni broj lajkova i komentara. Komentari mogu da budu na engleskom, ili na bilo kom od jezika bivše Juge“, otkriva on.

Pitate se kako ti klikovi mogu pjevaču ili pjevačici da donesu zaradu? Vrlo jednostavno i učinkovito. Vlasnici klubova, što u BiH što u dijaspori i regiji, i te kako gledaju koliko je neka pjesma popularna na YouTubeu, pa će prije dati dobar novac pjevačici koja ima pjesmu s 80 milijuna slušanja, nego onoj koja ima 10 tisuća. Ako ste, navodi Dabetić, uložili 10.000 eura u pjesmu, spot, preglede i pojavljivanje u medijima, od nastupa u narednih šest mjeseci taj novac može da se vrati. Za one koji nastupaju u dijaspori, gdje su i honorari i bakšiš daleko veći, novac može i da se udvostruči ili utrostruči.

Iako djeluje primamljivo, ovo nije taktika kojoj pribjegavaju svi pjevači.

O ovome se uglavnom šuti, ali ima i onih koji javno kritiziraju ovakav način probijanja na scenu. Međutim, YouTube bi uskoro trebalo da uvede promjenu koja će značiti da se kao pregled računa samo ako ostanete na videu minut i po, što ne ide u prilog lažnim pregledima koji podrazumijevaju samo otvaranje videa i zadržavanje oko 10 sekundi“, ističe sugovornik.

Recept za slavu

Ako pjevač ili pjevačica izgleda lijepo, zna koliko-toliko da pjeva i pričljiv je, onda je ovo plan koji uvijek “pali”, ističe Dabetić:

Napraviti cool pjesmu, glazbu, spot, sjajnu produkciju
Kupiti lažne preglede
Odraditi PR i gostovanja po emisijama – držati kontinuitet šest mjeseci pojavljivanje u novinama i u emisijama
Dvije do četiri svirke tjedno
Truditi se više izvan BiH s nastupima
Plasirati PR s nastupa izvan BiH

Podijeli objavu