Podijeli objavu

Pista na tivatskom aerodromu u veoma je lošem stanju, i u svakom je trenutku moguće njeno pucanje. Zbog toga bi avioni mogli izletjeti s piste, upozoravaju iz građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Ti su podaci prikazani u izvještaju Agencije za civilnu avijaciju iz ožujka prošle godine.

Dokument koji je procurio pokazuje kako je ugrožena sigurnost domaćih ali i stranih putnika koji putuju preko ovog aerodroma. Riječ je o dokumentu na deset stranica koji je do sada bio sakriven od očiju javnosti“, rekao je potpredsjednik URA-e Filip Adžić.

U dokumentu se navodi da je aerodrom detaljno pregledan od 26. do 30. ožujka 2018. godine, te da je utvrđeno više nepravilnosti i neusuglašenosti s regulatornim zahtjevima.

Izvještaj je poslan i poduzeću Aerodromi Crne Gore.

Prema riječima Adžića obaveza aerodroma je bila napraviti plan korektivnih mjera zbog otklanjanja neusuglašenosti.

U dokumentu koji je predstavljen navodi se da je “na površini piste vidljiva pojava karakterističnih kružnih pukotina nastalih uslijed izraženog prisustva vode koje je nemoguće sanirati punjenjem masom, već je neophodno izvršiti zamjenu tog uništenog sloja”, piše ALO!.

Upozoravaju da se “treba uzeti u obzir povećana rotacija u mjesecima koji slijede i kombinacija nepredviđenih atmosferskih utjecaja i ograničene mogućnosti za održavanja i kontroliranje širenje pukotine, a ona može biti proširena do te mjere da predstavlja opasnost za pucanje pneumatika i moguće izlijetanje aviona s piste”.

Jasno je da staza nije sigurna, da je već ranije trebalo poduzeti mjere sanacije. Po našim podacima to do sada nije obavljeno“, naglašava Adžić.

Podijeli objavu