Podijeli objavu

Sutkinja Lejla Fazlagić, koja je iz BiH pobjegla još 2016., kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, prisvojila je krivotvorinama i prijevarama nekretnine u središtu Sarajeva vrijedne gotovo 750 tisuća eura

Nekadašnja sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, protiv koje je u BiH podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, a već se godinama od pravde skriva u Hrvatskoj, protuzakonito je prisvojila vrijednu imovinu židovskih obitelji čiji su članovi tijekom 2. svjetskog rata stradali u holokaustu, objavio je u petak sarajevski Centar za istraživačko novinarsko (CIN).

Prema navodima CIN-a Fazlagić koja je iz BiH pobjegla još 2016., kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, prisvojila je krivotvorinama i prijevarama nekretnine u središtu Sarajeva vrijedne gotovo 750 tisuća eura.

Najvrednija je građevina u neposrednoj blizini sarajevske katedrale, koja je vlasništvo židovskih obitelji Cindorf, Baruh i Maestro.

Prisvajanje imovine

Optužnica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu tereti Fazlagić da je sama sebi “namjestila” raspravu o pravu vlasništva nad tom nekretninom. Učinila je to nakon što je u ime svoje pokojne bake Selvete Crnalić, koja je tada bila mrtva već 26 godina, podnijela tužbu protiv Albina i Erne Cindorf tražeći polovicu zgrade na kojoj su njih dvoje bili upisani kao vlasnici.

Prema informacijama iz Židovske općine u Sarajevu i supružnici Cindorf, protiv kojih je podnesena tužba, prije toga su umrli u Izraelu, no ta činjenica nije smetala Fazlagić da na izmišljene adrese, na kojima su oni navodno živjeli u Sarajevu, pošalje sudskog kurira s pozivom na raspravu.

Kurir je na sud vratio povratnice s krivotvorenim potpisima mrtvih ljudi, sutkinja je zakazala raspravu i na njoj donijela presudu u korist svoje mrtve bake, upisavši na njeno ime vlasništvo nad četiri sedmine vrijedne zgrade.

Nakon toga Fazlagić je odlučila baku i formalno proglasiti mrtvom te pokrenuti ostavinsku raspravu, a potom nasljeđe uknjižiti na svog oca Fahrudina Fazlagića i to opet na temelju krivotvorene punomoći o zastupanju.

Krivotvorila potpise Židova ubijenih u logorima

No tu nije bio kraj ambicijama bivše sutkinje. Ona je opet krivotvorila potpise Židova ubijenih u ustaškim logorima kako bi dobila lažnu suglasnost za stjecanje vlasništva nad jednim tavanskim prostorom u središtu Sarajeva, kojega je potom prenamijenila u stan površine 87 četvornih metara vrijedan više od 100 tisuća eura.

Istraga sarajevskog tužiteljstva tereti je da je s tim ciljem krivotvorila potpise Regine Maestro i Roze Baruh, koje su ubijene 1942. godine u ustaškim logorima Jasenovac i Đakovo.

Za prisvajanje imovine iskoristila i identitet mrtve majke

Po istom modelu Fazlagić je iskoristila i identitet svoje majke Džemile Filipović, poginule 1988., kako bi na njeno ime preknjižila kuću u starogradskom naselju Alifakovac. Fiktivan spor vođen je opet protiv pokojne Židovke Šarike Farhi, koja je umrla u Srbiji 1985.

Kuća je potom dva puta preprodana te srušena, a jedan poduzetnik tamo sada gradi hotel.

Osim sarajevskih stanova do kojih su došli sumnjivim procesima, sutkinja i njen otac, kako prenosi CIN, imaju i vikendicu u Maloj Dubi na Makarskoj rivijeri, gdje ona trenutačno živi sa kćeri. Fazlagić je u Hrvatskoj i suvlasnica apartmana u Malom Stonu na poluotoku Pelješac.

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine je Hrvatskoj uputilo zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić radi procesuiranja u BiH.

Vrhovni sud Hrvatske je još u srpnju 2017. godine odobrio njeno izručenje, no hrvatski ministar pravosuđa takvu odluku do danas nije potpisao pa Fazlagić i dalje živi na slobodi, a tvrdi kako je žrtva “montaže”.

„Meni je čitav ovaj slučaj montiran i ja ću to dokazati. Ja ću se u svoje Sarajevo vratiti. Ja ću opet postati sutkinja“, kazala je Fazlagić za CIN.

Autor: HINA

Podijeli objavu