Podijeli objavu

NBA liga zavijena je u crno. Boston Celticsi sinoć su potvrdili da je u 80. godini života preminuo John Havlicek, legendarni bivši košarkaš kluba i jedan od najboljih košarkaša u povijesti igre.

Havlicek je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti, a svih 16 godina igračke karijere proveo je u Celticsima s kojima je osvojio osam naslova NBA prvaka, od čega četiri u prve četiri godine.

Samo dvojica igrača u povijesti NBA lige imaju više osvojenih naslova od Havliceka, a to su Bill Russell (11) i Sam Jones (10).

“S velikom tugom javljamo da je legenda Celticsa i član Kuće slavnih John Havlicek preminuo u dobi od 79 godina. Užasno će nedostajati obitelji Celticsa”, poručili su iz redova Bostona.

Havlicek je igrao na poziciji šutera, odnosno niskog krila. Tijekom karijere izabran je 13 puta u NBA All-Star momčad, a 1974. godine ponio je epitet MVP-a velikog finala.

Havlicek je rekorder Celticsa po broju postignutih poena (26.395, 20.8 po utakmici) i broju odigranih utakmica (1270). Najefikasniju sezonu imao je 1970/71 kada je prosječno ubacivao 28.9 koševa po susretu, pišu Sportske Novosti.

Njegov dres s brojem 17 Celticsi su odmah umirovili, a 1984. godine postao je član Kuće slavnih.

Podijeli objavu