Podijeli objavu

Policija je trojicu od njih zatekla u četvrtak ujutro oko 4.30 sati prilikom pokušaja provale u klesarsku radionicu u Balama, a 50-godišnjak ih je u blizini čekao u Hyundaiju

Istarska policija uhitila je četvoročlanu skupinu na čelu s 32-godišnjakom koju sumnjiči za više provala i krađa na području Istre, među kojima su i one u crkve i župne urede, a ukupnu materijalnu štetu koju su tim provalama počinili procjenjuje na više od sto tisuća kuna.

Iz policije u petak navode kako 32-godišnjaka sumnjiče da je počinio 13 kaznenih djela, od toga sedam teških krađa (provala), tri računalne prijevare te po jedno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi, neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari i oštećenja tuđe stvari.

Zajedno s njim za dvije provale tereti s 30-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, dok su za jednu provalu osumnjičena još dvojica muškaraca – 34-godišnjak i 50-godišnjak.

Policija je trojicu od njih zatekla u četvrtak ujutro oko 4.30 sati prilikom pokušaja provale u klesarsku radionicu u Balama, a 50-godišnjak ih je u blizini čekao u Hyundaiju.

Ozlijeđena dvojica provalnika i trojica policajaca

U policijskom pokušaju da ih savlada provalnici su pružili otpor pa je su nad njima uporabljena sredstva prisile, pri čemu je 32-godišnjak udario jednog policajca u prsa i vrat. Trojica policajaca i 30-godišnjak lakše su ozlijeđeni, dok je 32-godišnjak zadržan u bolnici. Ostali provalnici su uhićeni i privedeni u policijsku postaju.

Ovu skupinu policija sumnjiči da je ‘operirala’ po istarskim crkvama i župnim uredima, gdje su krali razne predmete poput relikvija, kaleža i križeva, vjerojatno s ciljem preprodaje.

Policija tereti 32-godišnjaka da je u noći s 1. na 2. travnja u mjestu Pićan provalio u općinske prostorije, odakle je ukrao prijenosno računalo i novac iz sefa ukupne vrijednosti od više tisuća kuna, a potom je provalio i u župni ured, iz kojeg je ukrao ključ vozila te sef s novcem i liturgijskim posuđem.

Ukradene vjerske predmete spremio u ukradeni auto pa ga zapalio

Ukradene predmete smjestio je u taj Peugeot u vlasništvu 82-godišnjaka te pobjegao prema naselju Kukurini, gdje je zapalio vozilo i udaljio se u nepoznatom smjeru. U požaru je automobil u potpunosti izgorio, a 82-godišnjak i župa oštećeni su za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Desetak dana kasnije, u noći s 11. na 12. travnja, isti 32-godišnjak provalio je u mjestu Loborika u crkvu i ukrao misne kaleže, hostije i druge predmete, čime je župu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. Nastavio je s provalama u sakralne objekte, pa je tako zajedno s 30-godišnjakom u noći s 21. na 22. travnja u mjestu Sveti Lovreč provalio u župni ured.

Tamo je ukrao novac i bankovne kartice s kojima je u Balama u tri navrata pokušao podići novac. Materijalna šteta počinjena 66-godišnjaku i župi procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Njega policija sumnjiči i da je u noći s 9. na 10. ožujka provalio i u ugostiteljski objekt u Ližnjanu, iz kojeg je ukrao zvučnik i kafić oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je u noći s 24. na 25. ožujka provalio u trgovinu u Gračišću iz koje je otuđio novac i cigarete te je pokušao provaliti u bankomat postavljen u sklopu trgovine. Time je tvrtke iz Pazina i Poreča oštetio za više tisuća kuna.

Ovo složeno kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji labinske, pulske, rovinjske i pazinske policije, a ukupna materijalna procjenjuje se na više od stotinu tisuća kuna. Trojica osumnjičenika su u četvrtak navečer privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok se nad 32-godišnjakom kriminalističko istraživanje nastavlja.

Autor: HINA

Podijeli objavu