Podijeli objavu

Novoizabrani ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je izrazio volju za razgovore s s Moskvom o istočnoj Ukrajini, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio takvu ponudu.

“Nadam s da će Rusija na sljedećem sastanku u Normandiji pokazati da je otvorena prema ideji smanjivanja napetosti. Još jednom bih htio ponoviti da sam ja spreman za pregovore”, kazao je Zelenskij.

Putin je u subotu kazao da će stanje u istočnoj Ukrajini, kad se bude sastao sa Zelenskim, biti glavna tema razgovora, a u cilju okončanja sukoba koji traje od 2014. U pet godina rata na istoku Ukrajine poginulo je gotovo 13.000 ljudi unatoč primirju potpisanom 2015. između ukrajinske vlade i proruskih separatista.

Ruski predsjednik rekao je da želi znati kakvo je stajalište novoizabranog ukrajinskog predsjednika o dvjema pokrajinama na istoku zemlje, no Putinu se čini da Zelenskij neće provesti uvjete za mir koji su dogovoreni u Minsku 2015., unatoč tome što su Ukrajinci vidno umorni od rata, prenosi Hina.

Zelenskij je najavio spremnost za pregovore, ali je upozorio Rusiju da se ne obraća Ukrajini i Ukrajincima “jezikom prijetnji, vojnog i ekonomskog pritiska”.

“Spremni smo razgovarati o novim uvjetima za zajednički život Ukrajine i Rusije”, rekao je Zelenskij, dodajući da je normalizacija odnosa jedino moguća kada Krim i Donbas više ne budu okupirani.

Podijeli objavu