Podijeli objavu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od nedjelje je u trodnevnom posjetu otocima u Primorsko-goranskoj županiji, a popodne je na otoku Rabu obišla nekoliko županijskih kapitalnih projekata – zgradu u koju će biti smješten područni Dom za starije i Osnovnu školu Ivana Rabljanina u Rabu te Psihijatrijsku bolnicu Rab u Kamporu.

Novouređeni prostor budućeg Doma za starije osobe predsjednica Grabar Kitarović posjetila je u društvu župana Zlatka Komadine i gradonačelnika Raba Nikole Grgurića.

Dom za starije u Rabu bit će uključen u županijsku mrežu domova za starije, a korisnike će primati od svibnja. Kako je rečeno, županija je prepoznala potrebu da se uredi prvi otočni dom za starije osobe i taj će dom djelovati kao podružnica Doma za starije osobe Mali Kartec na otoku Krku. Riječ je o zgradi koju je županija darovala Gradu Rabu.

Osnovna škola Ivana Rabljanina, jedina osnovna škola na području Grada Raba, uključena je u županijski projekt energetske obnove škola. Vrijednost radova na školi je 4,74 milijuna kuna, a za radove na Područnoj školi Barbat izdvojeno je 1,2 milijuna kuna.

Nastava se odvija u matičnoj školi u Rabu i šest područnih škola u naseljima: Barbat, Banjol, Mundanije, Supetarska Draga, Lopar i Kampor, s nešto više od 700 učenika. Samo u matičnoj školi u Rabu organizirana je nastava za učenike predmetne nastave s cijeloga otoka, pa se učenici od petog do osmog razreda iz okolnih naselja prevoze u matičnu školu školskim autobusima.

Predsjednica Grabar-Kitarović rapskim učenicima: Učenje je temelj svakog napretka

Predsjednica Grabar- Kitarović u školi je razgovarala s učenicima i odgovarala na njihova pitanja te im je poručila da imaju lijepu novu školu i da je učenje temelj svakog napretka. Kazala je i da se nada da će, kada budu imali pravo glasa, izlaziti na izbore.

Predsjednica je potom posjetila i županijsku Psihijatrijsku bolnicu Rab i susrela se s pacijentima i osobljem bolnice. U tu je bolnicu Primorsko- goranska županija, koja je i jedini osnivač bolnice, u zadnjih 18 godina uložila gotovo 74 milijuna kuna. Bolnica je najveći poslodavac na otoku Rabu, s 245 zaposlenika, od kojih je 27 liječnika. Sada se u bolnici liječi 330 bolesnika na devet odjela, a od osnutka, 1955., u njoj se liječilo oko 50.000 ljudi. Ravnateljica bolnice Vesna Šendula Jengić pozdravila je predsjednicu te joj je uputila zamolbu da učini sve kako bi se naši medicinski djelatnici zadržali u Hrvatskoj.

Kolinda Grabar KitarovićIzvor: Nel Pavletic/PIXSELL

Tijekom trodnevnog posjeta otocima u Primorsko-goranskoj županiji, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obići će Rab, Lošinj, Susak, Unije i Cres.

U Rabu je sudjelovala u procesiji “Rapski križ”, a potom i na misi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koje je predvodio umirovljeni krčki biskup mons. Valter Župan.

Nakon Raba, predsjednica će u nedjelju poslijepodne u Malom Lošinju posjetiti nedavno otvoreni Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja vrijedan tri milijuna kuna, koji je financiran kroz europski projekt Mala barka, a u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner.

Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja smješten je u potpalublju lošinjskog logera “Nerezinac”, koji je privezan na Rivi lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena. Centar na suvremen i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju tog kraja. Drveni motorni brod “Dražica” je nakon obnove preimenovan u “Nerezinac” i vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje. Od 2010. je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Jedrenjak je obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. st. Multimedijalni postav u potpalublju prikazuje život na brodu kroz pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

AUTOR:

Podijeli objavu