Podijeli objavu

U Točki na tjedan novinarka N1 televizije Katarina Brečić i novinar Hrvatskog radija Milorad Šikanjić komentirali su aktualna politička događanja.

Novinari su se osvrnuli na Milijana Brkića koji je pod istragom zajedno s bratom te Franjom Vargom i Blažom Curićem zbog presretanja email komunikacije.

Održano je uže predsjedništvo HDZ-a na kojem je tema bio i Brkić, no ništa se nije dogodilo.

Brečić smatra da Brkić još nije gotov, bar dok se ne podigne optužnica, a podsjeća da je Božidar Kalmeta na visokoj dužnosti u stranci unatoč sudskom procesu koji se vodi protiv njega.

Šikanjić je istaknuo da se u Hrvatskoj sve može svesti na dvije stvari  – okupaciju i talačku situaciju. Smatra da je medijski prostor okupiran pričama o ustašama i partizanima, a da smo taoci sukoba struja unutar HDZ-a. Dodaje da je Brkić dio tvrde struje, a da će mnogi reći kako je Plenkovićevo HDZ depolitiziran. Njegova namjera je da vlada bez tih tema koje su za prosječnog HDZ-ovaca od osobite važnosti. Kad bi se napravila anketa tko je pravi HDz-ovac, članstvo bi izabralo Brkića, smatra Šikanjić.

“Ovdje je riječ o krivom planu, Brkić je marginalna tema. Prvorazredna tema je da Hrvatska 30 godina od neovisnosti ima stabilnu obavještajnu zajednicu. Ako su tamo nakon rata bili nekvalificirani ljdui, to je jasno, mi smo to trebali u tridest godina profesonializirati da se radi za interese građana. Ako su tamo kumovi, ako se tamo uhlebljivalo, rastakalo se službu koja bi trebala biti na korist svim građanima”, smatra Šikanjić.

“Plenković je pokušao stvoriti pritisak javnosti na Milijana Brkića da sam ode. Sjednica užeg predsjedništa najavljivala se danima unaprijed, najavljivalo se da će se pričati o Brkiću. Očekivalo se da će Brkić sam povući potez. To je bila sjednica na kojoj je Brkić govorio pet mninuta, a nitko ga nije pitao ništa o istrazi, uključujući Plenkovića”, rekla je Brečić. Dodala je da se Plenković već dvije godine ne uspijeva okružiti u potpunosti ljudima koje on želi te da je prvi put pokazao da ima moć na listi za europske izbore.

“Europska Komisija je objavila izvješće o pravosuđu. 68 posto građana smatra da je pravosuđe pod većim ili manjim pritiskom politike. Kada je nesretna Mara Tomašević, supruga požeškog župana Tomaševića, došla premijeru i zamolila ga za pomoć, s obzirom da je bila zlostavljana. Premijer je rekao – nije bilo prineseno mojoj pozornosti. Ako je išta bilo prineseno pozornosti građanima ove zemlje onda je to izjava – neka institucije rade svoj posao. Plenkoviću nije u interesu da čisti stanje u institucijama nego da očisti protivnike u stranci… On će u času kad bude smatrao da može zaskočiti desnicu, onda će pokazati poker”, poručio je Šikanjić dodavši da su jedini izbori koji o nečemu odlučuju parlamentarni i da će Plenković pokušavati očistiti HDZ i preuzeti svu vlast u sljedećih godinu i pol dana..

Novinari se slažu da Brkićeva afera neće štetiti HDZ-ovim rezultatima.

“HDZ-u ništa nije šteta, oni su oko 25 posto. Sjetimo se afere Hotmail, ništa ne može HDZ-u napraviti štetu. Vjerujem da će Brkić morati napustiti HDZ jednog dana. Podsjetimo, Plenković ne bi bio predsjednik HDZ-a i premijer da nije bilo Brkića. Kad je istaknuo kandidaturu- Brkić i Čuljak su odlučili da je on osoba za pobijediti Milanovića”, misli Brečić.

“Imunitet HDZ-ovih glasača na afere je neupitan i neprobojan. Više podsjećaju na navijače… Ta iluzija da su stvari tihe, mirne, a ispod toga je vulkan korupcije, to će prije ili kasnije doći na stol”, zaključio je Šikanjić.

Podijeli objavu