Podijeli objavu

Na Instagramu je živjela savršen život bogate nasljednice. Ali istina je bila daleko od toga

Predstavljala se kao bogata nasljednica iz Njemačke, živjela je glamurozno, u najskupljim njujorškim hotelima, a svima je prodala priču kako je iz Njemačke došla s jednim ciljem – željela je otvoriti umjetnički centar na Mahattanu, na jednoj od najskupljih svjetskih lokacija. Ispisivala je goleme čekove, peglala kartice, čak je u jednoj banci uspjela dobiti minus od kojih 100.000 dolara. Sve to bila je samo uspješna prevara. Nijedan od čekova nije imao pokriće, baš kao ni onaj golemi minus.

Anna Delvey, kako se predstavljala, ili Anna Sorokin, kako joj je pravo ime, bila je odlučna u onoj – “fake it ill you make it” shemi. Glumila je ekstremno bogatstvo u namjeri da doista i postane bogata.

No, Anna je završila na sudu gdje je proglašena je krivom zbog prevare i krađe. Nagomilala je dugove koje će plaćati drugi. Sada joj prijeti 15 godina zatvora.

Falsificirali dokumente

Njena prevara izašla je na vidjelo nakon što su trgovine i hoteli počeli odbijati njene kartice. “Bogata nasljednica” izbačena je ulicu. Na početku suđenja rekla je da se ne osjeća krivom te je odbila svjedočiti. No, porota se s njome nije složila.

Pa kako je ova mlađahna djevojka, porijeklom iz sasvim normalne radničke obitelji, uspjela prevariti cijeli Manhattan?

Prema dokumentima tužiteljstva, Anna je falsificirala papire kojima je u banci “dokazala” da posjeduje imovinu vrijednu 60 milijuna dolara, kako bi dobila zajam od 20 milijuna za svoju zakladu.

Kad joj je banka odobrila 100.000 dolara minusa, ona ga nije odmah otplatila, kako je obećala, već je otišla u ekstravagantni šoping, preselila se u skupocjeni hotel i trošila na najskupljim internet trgovinama. Njen odvjetnik kaže kako Anna nikada nije imala namjeru počinti zločin. “U njenom svijetu, to je ono što se radilo u njenom društvenom krugu. Ljudi su bili umjetni, njihovi životi isto. I puno novca se zaradilo samo na toj glumi, rekao je njen odvjetnik na sudu.

Uspjela zahvaljujući Instagramu

Na mjesto svjedoka sjelo je nekoliko osoba koje su imale iskustva iz prve ruke s Annom. Jedna od njih je žena koju je pva prevarantica zamolila da rezervira luksuzan smještaj za odmor u Marakeshu, obećavši da će ona podmiriti račun. No, kad su se odjavljivale, Anni je odbijena kartica te je nesretna žena sama morala platiti 62.000 dolara za šestodnevni odmor.

Oni upućeni u umjetničku scenu, kažu da je Anna jako dobro znala kako se predstaviti na društvenim mrežama. Na Instagramu je imala slike sa svih bitnih svjetskih umjetničkih događaja. Hvalila se putovanjima, između ostalog i u Dubrovnik. Zavist koju je izazivala svojim životom na društvenim mrežama, postala je svojevrsna valuta kojom se okoristila.

Ovog je tjedna Anna proglašena krivom za četiri točke krađe usluga, tri točke krađe i jednu točku pokušaja krađe. Odbila je nagodbu po kojoj bi joj kazna bila manja da je pristala vratiti se u Njemačku gdje je živjela od 16. godine. Sada joj prijeti deportacija jer joj je viza istekla.

Podijeli objavu