Podijeli objavu

Mađari su nakon preuzimanja Splitske banke odlučili ponudu dati i za Addiko, a na meti im je i RBA. Prošire li se kako planiraju, postat će žestoki konkurent PBZ-u koji dosad ima najveći dio bankarskog kolača na našem tržištu

Investicijska grupa Advent, prema neslužbenim informacijama poslovnih medija, u rujnu prošle godine počela je s pripremama prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, a izvori Jutarnjeg lista potvrđuju da je madarska OTP Grupa zainteresirana, izmedu ostalog, za kupnju hrvatske Addiko banke, objavio je dnevnik u ponedjeljak.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria, koju je nakon bankrota preuzela austrijska država, a Hypova mreža poslovnica na Balkanu prodana je 2014. Adventu i Europskoj banci za obnovu i razvoj, piše Jutarnji list.

Bez potvrde, ali i demantija

“OTP banka ne može komentirati glasine o akvizicijama. Stalno pratimo prilike na tržištu, a o svim važnim poslovnim odlukama pravodobno obavještavamo medije”, odgovorili su Jutarnjem iz mađarske banke, ne demantirajući, ali ni potvrđujući informacije o tome da su već duboko u pregovorima za kupnju Addiko banke.

Dnevnik podsjeća da je OPT Grupa u prosincu formalno završila preuzimanje Splitske banke, nakon čega je OTB banka Hrvatska postala četvrta po veličini, s tržišnim udjelom od oko 11 posto. Prema neslužbenim informacijama, OTP Grupa razmišlja i o preuzimanju hrvatske RBA banke, koja ima blizu osam posto udjela na domaćem bankarskom tržištu, ako ne uspije akvizicija Addiko banke.

Cilj- drugo mjesto po udjelu na tržištu

Jutarnji doznaje kako je cilj OTP Grupe doći na drugo mjesto po udjelu na tržištu u Hrvatskoj, a za ispunjenje tog cilja bi, ustvari, bilo bolje kupiti RBA, jer bi tada bila bliže Privrednoj banci Zagreb, koja drži oko 20 posto tržišta. No, i u jednom i u drugom slučaju bi, u nastojanju da pretekne PBZ, OTP banka morala kupiti neku manju ili srednju banku ili organskim rastom “napasti” drugu poziciju PBZ-a.

“U tom kontekstu treba navesti podatak iz nedavne Deloitteove studije o dinamici spajanja i preuzimanja unutar bankarskog sektora u srednjoj Europi i na Baltiku, a prema kojoj je najaktivniji kupac na tom bankarskom tržištu upravo OTP Grupa. Ona je od 2015. do rujna 2018. pokrenula pet akvizicija, s tim da ih je realizirala četiri, i to u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Mađarskoj, a u Bugarskoj se finišira preuzimanje”, piše Jutarnji list.

 

Podijeli objavu