Podijeli objavu

U Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini uvezeno je 246 tona različitoga oružja procijenjenog na više od 14 milijuna konvertibilnih maraka odnosno nešto više od sedam milijuna eura, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) koje je u nedjelju objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Oružje je uvezla 21 tvrtka registrirana za takvu vrstu trgovine, a podatak o 246 tona uključuje i streljivo te drugu opremu.

Uvoz oružja i vojne opreme nastavljen je i ove godine pa su, prema podacima UNO, u BiH do kraja ožujka stigle dodatne pošiljke vrijedne oko 3 milijuna KM odnosno 1,5 milijuna eura.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prošloj godini izdalo je suglasnosti za uvoz oružja, streljiva i vojne opreme za 13 tvrtki iz Federacije BiH i 8 za tvrtke iz Republike Srpske.

To uključuje i suglasnost MUP-u Republike Srpske za uvoz 2500 pušaka iz Srbije radi dodatnog opremanja policijskih snaga u tom entitetu.

No vojna je industrija za BiH ujedno profitabilna izvozna grana.

Iz te je zemlje u 2018. godini izvezeno oružja i streljiva u vrijednosti od približno 206 milijuna KM, odnosno oko 100 milijuna eura, a od početka ove godine kupcima u inozemstvu prodano je oružja i streljiva za još 15 milijuna KM.

Strast prema oružju i dalje gaje i građani BiH. Prema posljednjim dostupnim podacima koje su objavila entitetska ministarstva unutarnjih poslova oko 3,5 milijuna građana BiH trenutačno posjeduje 278 tisuća komada različitog oružja. Procjena je, međutim, da građani BiH uz to raspolažu s čak 830 tisuća komada različitog oružja koje nisu prijavili policiji.

Podijeli objavu