Podijeli objavu

Ministri su u kratkim izjavama prije sastanka tek poručili da je riječ o prvom sastanku, a ministar Horvat najavio da će izjave biti nakon sastanka

ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u ponedjeljak su započeli sastanak u Banskim dvorima, a kako je ranije najavljeno, kinesko će izaslanstvo posjetiti i brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku sudjeluju i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na sastanku su i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te direktor 3. maja Edi Kučan.

Ministri su u kratkim izjavama prije sastanka tek poručili da je riječ o prvom sastanku, a ministar Horvat najavio da će izjave biti nakon sastanka.

Ministar financija je na upite što očekuje od sastanka i je li optimist rekao kako je uvijek optimist, ali i da nema nikakva očekivanja prije nego što se odradi sastanak s kineskim izaslanstvom.

»Ja osobno nemam nikakva očekivanja. (…) Uvijek sam optimist, ali ne samo na tom području nego i na bilo kojem drugom«, rekao je Marić, dodajući kako ne želi stvarati nikakva pretjerana očekivanja prije razgovora s Kinezima.

»Vidjet ćemo. Sve opcije su otvorene«, tek je kratko odgovorio Tolušić na upite novinara pred početak sastanka.

Premijer Plenković je ranije ovog mjeseca najavio dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku i njihov posjet brodogradilištima u Puli i Rijeci. Naime, predsjednika uprave te brodograđevne kompanije kontaktirao je kineski premijer Li Keqiang prigodom svog boravka u Hrvatskoj u prvoj polovici travnja, kada je u Dubrovniku nazočio i summitu »16+1«, a nakon što je s Plenkovićem razgovarao o stanju o hrvatskoj brodogradnji.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je izvijestio da će delegacija »najveće svjetske brodograđevne industrije« obići brodogradilišta u Puli i Rijeci za praznik rada te kako će se s njima održati sastanak, »ne prejudicirajući njihovu odluku«.

Kako stoji na internetskim stranicama CSIC-a, riječ je o »jednoj od najvećih kineskih brodograđevnih i remontnih grupa«, čija ukupna vrijednost imovine doseže 62,95 milijardi dolara te koja ukupno zapošljava oko 150 tisuća radnika.

»Budući da je grupa već glavni igrač u kineskoj brodogradnji, radi na tome da postane brodograditeljska grupa svjetske klase«, stoji na stranicama CSIC-a, koji je osnovan u srpnju 1999. godine, a u vlasništvu je kineske države.

Cerovac nezadovoljan

Predsjednik Štrajkaškog odbora u pulskom Uljaniku te čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izrazio je u ponedjeljak nezadovoljstvo što sindikati još nisu službeno upoznati o dolasku predstavnika najveće kineske brodograđevne tvrtke u radni posjet Uljaniku i 3. maju smatrajući kako je očito da sindikati za Vladu nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima.

»Zanimljivo je da o predstavniku radnika, radilo se o članu Radničkog vijeća ili predstavniku sindikata nije se razmišljalo. Nije se valjda smatralo potrebnim da i sindikati sudjeluju u razgovorima. Želio bih da se dogodi pozitivan pomak, da Kinezi donesu odluku o ulasku u dva brodogradilišta, ali razgovori i mogući dogovori bez sindikata bude novu sumnju u dobre namjere organizatora dolaska kineskog izaslanstva i Uprave. Sindikati, za njih, očito nisu ozbiljan partner« – kazao je za Hinu Boris Cerovac.

Poručio je kako očekuje da Vlada »prestane uvjeravati građane da je moguć život samo od banaka, osiguravajućih društava, trgovina, turizma i djelatnosti koje ne pridonose novoj vrijednosti već su teret proračuna«.

»Stoga, pozivam Vladu i ostale političare da sačuvaju brodogradnju, gotovo posljednju industrijsku granu, da isplati zaostale plaće radnicima, dugovanja kooperaciji i dobavljačima materijala i postavi brodogradilišta na zdrave noge uz stalni nadzor poslovanja«, poručio je Cerovac.

Autor: HINA

Podijeli objavu