Podijeli objavu

Loptice u dječjim igraonicama prepune su klica koje mogu prouzročiti bolesti, pokazuje novo istraživanje. Istraživači sa sveučilišta u Sjevernoj Gruziji uzeli su uzorak s loptica na šest različitih mjesta i pronašli više od 31 vrste bakterija koje mogu biti uzrok mnogih infekcija, od upale mokraćnog mjehura do infekcijskog endokarditisa. Otkriveno je i da se loptice u igraonicama ne peru danima, pa čak ni tjednima, piše Dailymail.

Ove loptice potiču djecu da razvijaju svoje motoričke i senzorne vještine tako da ih fizioterapeuti često koriste kao neku vrstu terapeutske igre. No, od 1980-ih lopte se počinju uvoditi u trgovačke centre i lance poput McDonald’sa kroz koje dnevno prođe velik broj ljudi, pa su na kraju dana ove loptice prljave.

Loptice su možda san djeteta, ali su istodobno i noćna mora roditelja, jer su često vrlo prljave – napisali su istraživači. U igraonici s vrlo prljavim lopticama istraživači su pronašli u prosjeku 170.818 bakterija po lopti. Jedna od njih imala je 712 000 mikroba. Bakterije koje su dospjele iz okoliša dovode se u vezu s biljkama i prljavštinom koja dolazi izvana.

Mala djeca izložena su mogućoj infekciji očiju, kože pa čak i krvi. Istraživači su rekli da je potrebno napraviti što više istraživanja u vezi s ovom temom, a možda će biti potrebno razviti i standardizirane protokole čišćenja kako bi se stalo na kraj ovome problemu koji se tiče svih nas, prenosi Večernji.hr.

 

Podijeli objavu