Podijeli objavu

Gradsko vijeće Vinkovaca opet je odgodilo glasovanje o prijenosu koncesija s Agrokora na Fortenovu. Podsjetimo, dvadesetak gradonačelnika pobunilo se protiv automatsko prijenosa koncesija na zemljište i traže veće cijene, s obzirom da je Agrokor u brojnim slučajevima plaćao manje nego OPG-ovi.

Sa sjednice je skinuta točka dnevnog reda i tražila su se dodatna pojašnjenja, objasnio je reporteru N1 Ivanu Hrstriću vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Što se dogodilo u gradskoj vijećnici, točku svi smatraju spornom?

Nije preskočena ili izostavljena, nego s obzirom da postoje određene neodumice kod samih vijećnika, oni su zatražili da mi zatražimo dodatna pojašnjenja, mi ćemo to napraviti i pred Gradskim vijećem dati informacije koje smo mi zaprimili od DORH-a, ministarstva poljoprivrede, pa će vijećnici donijeti odluku.

Sad nemate dovoljno ruku?

Mi nismo ni tražili dovoljno ruku, nama je naravno cilj da prijedlog prođe s jednoglasnom potporom, ako vijećnici traže dodatno pojašnjenje, mi kao gradska uprava stojimo na raspolaganju i tako ćemo i učiniti.

Koja su to pojašnjenja, što ćete im reći da podignu ruke?

Dat ćemo im objašnjenja koja stignu od DORH-a i ministarstva pa će onda oni donositi odluku. Na taj način ćemo u konačnici i postupiti.

Donose li oni formalno tu odluku, čuli smo s govornice komentare da odluka nije u njihovim rukama. Je li to tako?

U ovom trenutku postoje nesuglasice onih koji su akteri oko aneksa. Zato smo zatražili pojašnjenja, kada budemo imali točno napisano kako treba postupiti, tako će biti postupak obavljen. Gradsko vijeće donosi o svemu odluke… Imamo i drugih odluka danas, danas ćemo dati 500 kuna svim osnovnoškolcima za školski pribor, to su odluke koje su isto jako bitne za ovaj grad i za građane Vinkovaca.

Je li Vama sve jasno, trebate li Vi osobno pojašnjenja?

Meni uvijek godi još jedno mišljenje, mislim da svatko tko odlučuje voli imati mišljenja pa neće biti zgorega imati još jedno mišljenje.

Dvadeset gradonačelnika kaže da ne žele automatizmom prijenos koncesija niti da žele iste iznose naknada za koncesija. Mislite li da bi trebali više dobiti nego do sada?

Tu mi ne smijemo biti nezadovoljni, imamo 1340 kuna prosječno u svim ugovorima od strane Agrokora, mi se bojimo da neće doći do promjene cijena pa da budemo manje dobivali, kad vidimo stanje u drugim lokalnim samoupravama, dobivaju pet puta manje. S 1340 kuna smo bili zadovoljni i to je bio jako lijep iznos koji je pristizao u grasdki proračun.

Ne tražite više, kažete da je to iznos u prosjeku?

Nisu velike razlike, mi bi naravno htjeli više. Kad bi nudili dvije tisuće kuna, mi bi htjeli dvije tisuće kuna. Kad bi se digla cijena, super.

Hoćete li ulaziti u pregovore ili ćete po naputku DORH-a samo prenijeti ono što već postoji?

Moramo biti legalisti i poštivati ono što zakon kaže, kad zakon bude drugačije govorio, postupit ćemo drugačije. Tu su naši vijećnici, ja sam izvršna vlast i postupit ću po njihovoj odluci.

Kakav je generalni stav vijećnika HDZ-a, odnosno vladajućih vijećnika?

Nakon što dobijemo dodatna mišljenja, mi ćemo donijeti odluku i izvijestiti javnost.

Mnogi gradonačelnii smatraju da iznosi nisu zadovoljavajući, očito nemaju svi iste iznose kao vi u Vinkovcima?

Mi smo imali sreću da se u prijašnjim natječajima dobra cijena postigla i nismo bili u tom smislu nezadovoljni.

Podijeli objavu