Podijeli objavu

Čak 6,2 milijuna odraslih građana Njemačke nije u stanju pročitati i razumjeti tekst na njemačkom jeziku, proizlazi iz studije saveznog Ministarstva obrazovanja, čije dijelove prenose njemački mediji.

“Kod više od polovice građana s problemima u čitanju njemački je materinji jezik. Ostatak je odrastao s nekim drugim jezikom”, rekla je Anke Grotlueschen, jedna od autorica studije o nepismenosti pod nazivom “Leo 2018 – život s ograničenom pismenošću”.

Njemačka ukupno broji 82 milijuna stanovnika.

Prema vlastitim navodima, 78 posto onih kojima njemački nije maternji jezik u stanju su pročitati i razumjeti složene tekstove na svojim materinjim jezicima.

Prema studiji, preko 60 posto osoba s ograničenom pismenošću ima stalno zaposlenje.

Važno skidanje tabua

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek rekla je, osvrćući se na studiju, kako politika ne smije popustiti u borbi za opismenjavanje odraslih.

“Odrasli posebno imaju problema sakupiti hrabrost i priznati svoje problem s pismenošću”, kazala je Karliczek.

Koautorica studije Grotlueschen smatra da je važno skidanje tabua sa problema ograničene pismenosti.

“Potrebno je više ponuda za opismenjavanje odraslih”, rekla je Groetelueschen za agenciju dpa.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti – GEW je priopćio kako je ovako visok broj polupismenih neprihvatljiv.

‘Migranti krivi za statistiku’

“Smatramo društveno-političkim skandalom da u jednoj tako bogatoj zemlji kao što je Njemačka 6,2 milijuna građana nije u stanju čitati i pisati kako treba”, kazao je predsjednik GEW-a Marlis Tepe za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

Predstavnik desničarske Alternative za Njemačku – AfD Goetz Froemming je okrivio migrante za porazne statistike nepismenosti.

“Sposobnost i spremnost na učenje njemačkog mora biti jedan od glavnih kriterija kada se radi o tome tko smije, a tko ne ostati u Njemačkoj”, rekao je Froemmig za DPA.

Podijeli objavu