Podijeli objavu

Građani Litve u nedjelju izlaze na birališta na kojima bi trebali izabrati predsjednika među devet kandidata koji se bore za nasljednika Dalije Grybauskaite koja se više ne može natjecati nakon dva mandata.

Po istraživanjima javnog mnijenja, najviše izgleda za ulazak u drugi krug 26. svibnja ima troje, redom proeuropskih kandidata: bivša ministrica financija Ingrida Šimonyte, neovisni ekonomist Gitanas Nauseda i premijer Saulius Skvernelis.

Šimonyte je popularna kod dobrostojećih i obrazovanih birača, a Skvernelis, koji je kampanju začinio populističkim naglascima, uživa potporu siromašnih ruralnih područja

Neovisni Nauseda u kampanji inzistira na premoštenju jaza između bogatih i siromašnih u zemlji od 2,8 milijuna ljudi sa stalnim demografskim padom.

Svi su kandidati uvjereni Europejci i pristaše NATO-a koji se u toj baltičkoj zemlji, nekada u sastavu Sovjetskog Saveza, smatra obrambenim bedemom od ruskog susjeda.

U televizijskim debatama vodeći kandidati snažno su podupirali litavsko članstvo u EU-u i NATO-u.

Gotovo 2,5 milijuna ljudi ima pravo glasa, a prvi jasniji rezultati očekuju se tijekom noći.

Predizbornom kampanjom dominirala su ekonomska i socijalna pitanja, bez obzira na činjenicu da litavsko gospodarstvo ima dobar rast.

Litavcima su zadnjih godina plaće rasle rapidno, gotovo 10 posto na godinu te prosječna bruto plaća iznosi 970 eura. No siromaštvo i nejednakost prihoda u Litvi među najvećima su u Europskoj uniji zbog fiskalne politike koju kritizira i Bruxelles.

Šimonyte (44), kompetentna je tehnokratkinja po ocjeni mnogih. Izbornu kampanju završila je velikim skupom u Vilniusu. Predlaže da se gospodarski jaz između ruralnih i urbanih područja smanji stimuliranjem ekonomije i kritizira populistička “brza, jednostavna i lažna rješenja”.

Oštrim mjerama štednje odgovorila je na krizu 2009,, kada je gospodarstvo palo za 15 posto. Kritičari joj zamjeraju da je tada srezala plaće javnih službenika i umirovljenika, a pristaše hvale njezine hrabre odluke koje su omogućile da već godinu dana poslije zemlja ostvari gospodarski rast i to bez devalvacije nacionalne valute.

Nakon poraza konzervativaca na parlamentarnim izborima postala je zamjenica guvernera središnje banke, a 2016. izabrana je u parlament.  Nije formalno pristupila stranci konzervativaca.

Skvernelis, bivši zapovjednik policije koji govori bez dlake na jeziku, svoju je kampanju usredotočio na nezadovoljne birače, stanovnike ruralnih zona. Taj 48-godišnji, katkad impulzivni kandidat, svoje rivale naziva “elitistima” te obećava “učinkovitu borbu protiv korupcije”, smanjenje socijalne isključivosti i podršku obiteljima.

Ugled je stekao reformama za iskorjenjivanje korupcije i poboljšanjem sigurnosti na cestama. Vodio je savez Zelenih i Seljaka do izborne pobjede 2016., kada je postao premijer, no nije formalno pristupio stranci.

Zbog žučljivih svađa s političarima i novinarima te s predsjednicom Grybauskaite, koja je najpopularnija političarka u zemlji, neki dvoje da taj kandidat ima kvaliteta za šefa države.

Bivši bankarski savjetnik, 54-godišnji Nauseda, poznat po svojim ekonomskim analizama, obećava stvoriti “državu blagostanja” i poziva na jačanje socijalnog dijaloga. Birači cijene njegovu nepristranost jer je iznad političkih svađa i to je njegov adut.

U politici nema iskustva veće se deset godina istaknuo u javnosti podrobnim analizama gospodarskih i financijskih pitanja. Nema nikakvu političku snagu koja stoji iza njega, navodi Hina.

U Litvi predsjednik je odgovoran za vanjsku politiku i sudjeluje na summitima Europske unije, imenuje ministre, suce, zapovjednika vojske i guvernera središnje banke, no najčešće uz uvjet da za to dobije zeleno svjetlo premijera ili parlamenta.

Podijeli objavu

Odgovori