Podijeli objavu

Brazilska nogometna zvijezda Neymar upravo je pred Sudom Europske unije ostvario važnu sudsku pobjedu. Suci u Luksemburgu zaključili su da jedan poduzetni Portugalac ipak ne smije njegovo ime koristiti kao zaštitni znak za odjeću, cipele i pokrivala za glavu.

Slučaj je počeo još 2012. godine kada je Carlos Moreira zatražio od Ureda EU-a za intelektualno vlasništvo (EUIPO) da kao žig EU-a registrira verbalni znak “NEYMAR”. Žig je registriran, ali je nogometaš Neymar Da Silva Santos Júnior u veljači 2016. godine tražio da se ta odluka poništi. EUIPO je njegov zahtjev prihvatio. No, Portugalac nije odustao pa je podnio tužbu pred Općim sudom EU-a.

Taj je Sud upravo danas objavio presudu kojom su ustvrdili da je Moreira djelovao u lošoj vjeri kada je podnio prijavu za registraciju žiga “NEYMAR”. Time su dali za pravo Uredu za intelektualno vlasništvo.

NEZAMISLIVO DA NIJE ZNAO ZA NEYMARA

Iz priopćenja Suda proizlazi da je portugalski poduzetnik, prilikom podnošenja prijave, znao za brazilskog nogometaša. No, tvrdio je da nije znao da je riječ o nogometnoj zvijezdi u usponu te da Neymar tada još nije bio poznat u Europi. Moreira je poricao i da je prijavio registraciju žiga samo da bi iskoristio ugled brazilskog nogometaša. Njegovim argumentima Sud, međutim, nije baš povjerovao.

Suci su, među ostalim, zaključili da je Neymar u vrijeme kada je podnesen zahtjev za registraciju žiga “već priznat kao izuzetno obećavajući nogometaš, jer je privukao pažnju velikih europskih nogometnih klubova u smislu budućeg angažmana”. Potpuno im je nezamislivo da portugalski biznismen prilikom podnošenja zahtjeva za registraciju nije znao da postoji nogometaš s tim imenom.

SUD EU-A VEĆ SE BAVIO NOGOMETNIM ZVIJEZDAMA

Nije ih uvjerio ni argument gospodina Moreire da je znak izabran slučajno, a ne zato jer se namjerno željelo koristiti ime poznatog nogometaša. “Opći sud odbija argument prema kojem je taj odabir slučajan, jer je nogometaš na relevantni datum već bio dobro poznat na nogometnoj sceni, uključujući u Europi i jer se ne može smatrati da ga je C. Moreira poznavao tek ograničeno. Prema tome, ne može tvrditi da nije znao tko je N. Da Silva Santos Júnior”, navodi Sud u priopćenju.

Ovo nije prvi slučaj da se Sud EU-a bavi nogometnim zvijezdama. Prije godinu dana luksemburški sud je odlučio da Lionel Messi može registrirati svoje prezime kao zaštitni znak pod kojim će prodavati sportsku opremu, prenosi Telegram.hr. Messijev zahtjev za registraciju pri EUIPO-om svojedobno je osporavao španjolski proizvođač opreme za bicikle Massi, smatrajući da bi vrlo sličan naziv mogao zbuniti potrošače. Sud EU-a nije se, međutim, složio, zaključivši da je nogometaš toliko poznat da ne treba strahovati da će netko pobrkati ta dva naziva.

Podijeli objavu

Odgovori