Podijeli objavu

Prosječna odrasla osoba treba osam sati sna, djeca do šesnaest sati, a tinejdžeri oko devet. Međutim, prema istraživanju koje je provela britanska National Sleep Foundation, mnoge odrasle osobe pate od neispavanosti, piše MojPosao.net.

Čak 68% sudionika ovog istraživanja smatra kako im je koncentracija zbog neispavanosti mnogo slabija dok bi ih 33% rado prileglo na poslu kad bi to bilo dozvoljeno.

Camille i Bill Anthony, autori knjige The Art of Napping smatraju kako bi poslodavci trebali poticati zaposlenike na kratki san tijekom radnog vremena jer smatraju da se radi o besplatnom načinu da se podigne njihova učinkovitost.

Naime, dok spavamo, oporavlja nam se koža, krvne i moždane stanice te mišići. Također nam se povećava koncentracija, a događa se i pohrana podataka. Prema istraživanju profesora Jamesa Massa s američkog Cornell Universitya, dok spavamo odvija se proces transfera podataka iz krakotrajne memorije u dugotrajno pamćenje.

Postoje i protivnici ove ideje, i to među zaposlenicima, koji smatraju kako tvrtka nije okruženje predviđeno za spavanje te da se u takvom okruženju ne bi mogli opustiti.

Kratku pauzu za san tijekom rada koristile su i mnoge povijesne ličnosti poput Margaret Thatcher, Napoleona Bonapartea i Winstona Churchilla koji je o tome rekao sljedeće: Nemojte misliti da ćete obaviti manje posla zato što spavate tijekom dana. Dapače, moći ćete obaviti više jer dobijete dva dana unutar jednog.

Podijeli objavu

Odgovori