Podijeli objavu

U većem dijelu Australije birališta su zatvorena, a prvi rezultati australskih nacionalnih izbora pokazuju malu prednost vladajuće konzervativne koalicije pod vodstvom liberala, suprotno predizbornim anketama, te pripremu terena za tijesnu utrku u subotu navečer.

Koalicija vodi ispred Laburističke stranke lijevog centra s 51, 7% prema 48,3% s prebrojanih nešto više od 15% glasova, prema podacima australskog izbornog povjerenstva (AEC), prenosi Hina.

Rezultati drugačiji od anketa

Prvi rezultati u suprotnosti su s predizbornim anketama koje su predviđale pobjedu Laburista te znače da pobjednik možda neće biti poznat u subotu.

Australci biraju Zastupnički dom koji ima 151 zastupnika te polovicu od ukupno 76 senatora. Izbori za polovicu Senata održavaju se svakih šest godina.

Premijer Scott Morrison, čelnik liberalne stranke, ima jakog suparnika u glavnoj oporbenoj Laburističkoj stranci koju vodi bivši sindikalni vođa Bill Shorten.

Stranka koja osigura većinu moći će formirati vladu na najviše tri godine.

Morrison obećao manje poreze

Morrison je u kampanji obećao niže poreze i fokusirao se na upravljanje gospodarstvom, zahvaljujući svojem iskustvu ministra financija što je bio do kolovoza prošle godine. Obećava da će iduće godine ostvariti proračunski suficit. To bi bio prvi put od 2008. kada je svijet zahvatila globalna financijska kriza.

Shorten poručuje da će njegova laburistička vlada više izdvajati za skrb o djeci, zdravstvo i obrazovanje i obećava da će povećati plaće i poreze bogatašima.

Obojica su najavila velika izdvajanja za razvoj prometne infrastrukture i energetske projekte.

Obojica imaju slične politike kada je riječ o zaštiti granica i nacionalnoj sigurnosti, iako se laburisti manje protive imigrantima, obećavajući ubrzano preseljenje izbjeglica koji su od 2013. smješteni na pacifičkim otocima Manusu i Nauruu.

Treća najveća stranka u zemlji, Zeleni, fokusirana je na klimu, okoliš, obnovljivu energiju i izbjeglice. No vjerojatno će dobiti samo jednog ili dvoje zastupnika.

Podijeli objavu

Odgovori