Podijeli objavu

Dugogodišnji novinar i voditelj informativnih emisija Sanel Kajan objavio je ekskluzivne snimke Srpskog radija Mostar iz 1992. godine, koji svjedoče o početku rata na području ovog grada.

Nakon što su jedinice JNA i paravojne srpske snage okupirale istočnu obalu Neretve i nasilno preuzeli RTV predajnike na planini Velež, te ih preusmjerili na RTV Beograd, propagandnim izjveštajima glasio se i Srpski radio Mostar.

Između ostalog, ovaj mediji objavljivao je vijesti o navodnim pokoljima srpskog stanovništva na mostarskom području, a okupirani dio grada u propagandnim izvještajima nazvan je oslobođenom teritorijom.

Srpski radio Mostar objavio je i proglas Srpske opštine Mostar iz maja 1992 godine u kojem se, između ostalog navodi: “Područje nekadašnjeg grada Mostara, koje se prostiralo u dolini Neretve, na njenoj istočnoj strani, sada je teritorija Srpskog Mostara koji se nalazi u RS u sastavu srpskih zemalja: Srbije, Crne Gore, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. Opština Srpski donijela je i naredbu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. Sva imovina na teritoriji Srpskog Mostara od sada je vlasništvo opštine. Srpski organi vlasti će odlučivati o njenoj namjeni”.

U proglasu se ističe i da su “jedina sredstav informisanja preko kojih će biti plasirane informacije koje stanovnici trebaju znati su Srpski radio Mostar i Radio Beograd”.

O postojanju Srpskog radija Mostar nije znalo mnogo ljudi, a kako je izvještavao svjedoče i snimci iz privatne arhive novinara Sanela Kajana.

U nastavku objavljujemo ekskluzivne snimke:

(Vijesti.ba)

Podijeli objavu