Podijeli objavu

Predstavljao najbrže automobile svijeta i ostao bez honorara

Trostruki svjetski prvak u Formuli 1, austrijski vozač Niki Lauda preminuo je danas u 70. godini života. Austrijanac je 1975. osvojio prvu od svoje tri svjetske titule, za legendarnu momčad Ferrarija. Iste godine, Lauda je posjetio i Zagreb.

Lauda, tada aktualni svjetski prvak Formule 1, je od 20. do 29. prosinca 75. bio poseban gost izložbe bolida na Zagrebačkom velesajmu. Na njemu je, između ostalog, bio izložen i glasoviti Scuderijin bolid Ferrari 312T. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Večernjeg lista, a pobudila je interes ne samo zagrebačkih zaljubljenika u utrke, već i onih iz susjednih gradova i zemalja.

Lauda je svoje pojavljivanje na izložbi, koja je prikladno nazvana Niki Lauda predstavlja najbrže automobile svijeta, shvatio jednako ozbiljno kao i lov na svjetsku titulu – spominje se da je pažljivo razgledao svaki eksponat, a održao je i kraći razgovor s predstavnicima autoindustrije.

Međutim, organizatori se prema njemu nisu ponijeli onako kako bi priličilo velikanu Formule. Kako navodi ZG-Magazin, odbili su mu isplatiti honorar, odnosno pripadajući dio od prodanih ulaznica. Lauda i njegov menadžer prešli su preko toga i nisu ih tužili.

Nekadašnji trostruki svjetski prvak bio je u Zagrebu i prije dvije godine, kada je prisustvovao otvorenju Grand Casina Admiral, kao globalni ambasador Novomatica, austrijske korporacije koja posjeduje nekoliko globalnih kockarnica.

Podijeli objavu