Podijeli objavu

Prije oko godinu dana Toshiba je uslijed svojih vlastitih povećih financijskih problema odlučila prodati svoj odjel za memoriju konzorciju Bain koju čine AppleDellSeagate i Kingstone za iznos od 18 milijardi američkih dolara (Toshibi je ostalo 40% vlasništva u odjelu).

Potpuno neočekivano, putem Wall Street Journala, stiže vijest kako je Toshiba spremna od spomenutog konzorcija ponovno otkupiti bivši odjel.

Razlog za ovaj naizgled nelogičan potez krije se o oporavku Toshiba Memoryja s osiguranih 11,8 milijardi američkih dolara zajma od japanskih banaka i izlaska na burzu početkom iduće godine, piše Bug.hr. Četiri tvrtke iz Bain konzorcija će ipak u tako kratko vrijeme vlasništva nad odjelom za memorije uspjeti ostvariti nekoliko stotina milijuna dolara dobiti.

Valja napomenuti da je preuzimanje vlasništva od strane konzorcija Bain spriječilo stvaranje monopola na tržištu do kojeg bi došlo da je prošle godine u vrijeme prodaje Toshibin odjel za memoriju uspjela preuzeti tvrtka Western Digital.

Podijeli objavu