Podijeli objavu

Iz ureda Angele Merkel poručuju kako kancelarka ‘nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati na skupu u Zagrebu’

Predizborni skup HDZ-a u Zagrebu, u subotu 18. svibnja, posjetila je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Okupljenima u Ciboni puštena je i pjesma Marka Perkovića Thompsona, pjevača čiji su nastupi povezani s ustaštvom, a nastupi su mu bili zabranjivani u Njemačkoj i zapadnoj Europi.

Njemački mediji žestoko su kritizirali ovaj posjet kancelarke Merkel. Ugledni njemački mediji pisali su tako kako je ovaj skup zasjenio nastup “ustaškog barda”, aludirajući na Thompsona. Kritizirali su i govor Karla Resslera o Bleiburgu te Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”.

‘Kancelarka nije bila upoznata s pjesmama’

Glasnogovornik iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel sada je ovaj slučaj komentirao za N1 televiziju. “Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkoga skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tijekom svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu”.

Der Tagesspiegel je ranije govor Karla Resslera komentirao riječima: “Umjesto da govori o budućnosti Europe, mlađahni nositelj liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda’ u austrijskom Bleiburgu.” Njemački list napominje da je “Nadbiskupija Klagenfurt prvi put ove godine odbila dati dozvolu za održavanje biskupske mise za žrtve masovnog likvidiranja hrvatskih ustaških vojnika nakon kraja Drugog svjetskog rata zbog manjkavog distanciranja od fašističkog ustaškog režima”.

Popularni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kontekstu posjeta Angele Merkel hrvatskoj metropoli piše kako je Njemačka “partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama”. Konkretno se spominje iseljavanje desetaka tisuća Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u Europsku uniju 2013. “Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sustave”, piše FAZ.

Podijeli objavu