Podijeli objavu

Mirko Kulić je 17. lipnja 2018. ubio 25-godišnjeg Tihomira Martiškovića

Mirko Kulić (83) iz Donjih Stativa pored Karlovca optužen je za ubojstvo Tihomira Martiškovića (25) iz Zagradaca. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu smatralo je da ima dovoljno dokaza da ga optuži za ubojstvo i nedopušteno posjedovanje oružja. No, djed ubojica je očito agilan pa je pobjegao, a za njim je raspisana tjeralica, piše Jutarnji.

Prema njihovoj optužnici, Mirko je znao da se ispred njegovih vrata 17. lipnja prošle godine između 21 i 22 sata netko nalazi, no bez pitanja je posegnuo za vojničkom puškom “papovkom” i ispalio pet metaka. Svi meci su prošli kroz vrata, a jedan je pogodio Tihomira u prsa te ga na mjestu ubio. Tihomirovi motivi se nikad neće doznati, no s obzirom na njegovu kriminalnu prošlost i Mirkovu gastarbajtersku mirovinu, postoje insinuacije da je išao u provalu.

Čudan tip

Mirko se nikad nije uklopio u mjesto u koje se doselio, a ni mještani nisu htjeli imati s njime previše posla. Živio je sam, tek ponekad bi s mačetom prošetao selom i gunđao sebi u bradu da će nekoga ubiti. Nitko nije znao što se dogodilo te noći da idućeg jutra nije pozvonio susjedi na vrata i rekao: “Maco, zovi policiju, ubio sam čovjeka!”

“U rukama je držao mačetu s kojom smo ga viđali u selu zadnja dva tjedna. Nakon što mi je to rekao, oduzela sam se od straha. Kako je izgledao? Normalno. Na njemu se nije dalo iščitati da je ugasio nečiji život”, rekla je susjeda Marija i dodala kako je odmah nazvala policiju, a Mirko je nastavio tumarati selom pričajući kako je ubio lopova i da ga taj sigurno neće opljačkati.

Kazna kao doživotna

Kulić je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a potom ispitan u policiji i u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu koje je od suca istrage zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Sudac istrage ga je pustio na slobodu, smatrajući tu mjeru prestrogom te mu je odredio mjere opreza obveznog javljanja u Policijsku postaju Duga Resa jednom mjesečno. Kulić, inače njemački državljanin podrijetlom iz BiH, nekoliko se mjeseci toga i pridržavao, ali od siječnja ga nitko nije ni čuo ni vidio.

Za kazneno djelo takozvanog običnog ubojstva Kazneni zakon propisuje minimalnu kaznu od pet godina zatvora. Uz moguće olakotne osobnosti, kao što je dob, sud bi mu vjerojatno presudio kaznu blizu zakonskom minimumu. Kulić je očito zaključio da bi mu i ta kazna bila kao doživotna, pa je pobjegao. Pokojni Martišković živio je s majkom od odštete koju su dobili zbog pogibije oca u prometnoj nesreći i socijalne pomoći. Bavio se krađama, a neko vrijeme je zbog toga proveo u zatvoru.

Podijeli objavu